Forskere ved Aarhus Universitet er i samarbejde med maskinfabrikanten Samson Agro i færd med at udvikle et system til gyllenedfældning, der sikrer en præcis placering af gylle før majsen sås.
Målet er, at planterne får hurtigere og bedre adgang til gyllens næringsstoffer, som er vigtigt for at majsen får en god start, skriver Nationalt Center for Fødevarer og jordbrug på deres hjemmeside.
Projektet blev påbegyndt 31. juli i år og er sat til at slutte 31. december 2021. Det er finansieret af 8,5 mio. kr. fra Grønt Udviklings- og Demonstrationsfond (GUDP)
Normalt anvendes mineralsk gødning som startgødning til majs, men det risikerer at belaste miljøet og klimaet.
Dertil kommer, at landmænd har et loft over anvendelsen af fosfor pr. hektar. En anden udfordring er, at overskydende kvælstof enten kan udledes til vandmiljøet eller blive omdannet til drivhusgassen lattergas og udledes til atmosfæren.
Med en bedre udnyttelse af gyllen til majs er målet således at dyrkningen fremover kan ske med et reduceret input af fosfor- og kvælstofgødning og med samme høstudbytte, hedder det på hjemmesiden.
Gylle er godt
Tidligere markforsøg gennemført med specielt forsøgsudstyr ved Aarhus Universitet har vist, at gylle kan virke mindst lige så godt som mineralsk startgødning, men der findes ikke velegnet kommercielt udstyr på markedet, som landmænd og maskinstationer kan anvende.
Der er stort behov for udvikling og dokumentation af nedfælderudstyr, der kan fungere i praksis.
En nøjagtig placering af gyllen er afgørende for, at majsfrøene efterfølgende kan sås med den rigtig afstand til gyllen.
Hvis frøet sås direkte i gyllen, dør det. Hvis det ligger for langt væk fra gyllen, kan det ikke udnytte gyllens næringsstoffer tilstrækkeligt fra begyndelsen af væksten.
Faktaboks
Fakta om projektet
Budget: 8,5 mio. kr. fra GUDP
Varighed: 3,5 år
Deltagere: Seges (projektleder) Aarhus Universitet, Samson Agro, Danske Maskinstationer og Entreprenører, Varde Maskinstation
Institut for Ingeniørvidenskab ved Aarhus Universitet og Samson Agro udvikler teknologien til nedfældning
Forskere fra Institut for Agroøkologi ser på effekten af nedfældningsteknologien på majsproduktionen, optagelsen af næringsstoffer og udviklingen af drivhusgasser
Kilde: Aarhus Universitet
Relaterede artikler
Kommentarer