Rådgiver: Teknikken til gradueret udsæd virker

Efter flere års tilløb er vi nået til et punkt, hvor teknikken til graduering udsædsmængden virker. Det er et kæmpe fremskridt. Især på arealer med stor variation på marken.

Præcisionslandbrug og brug af gps har for alvor slået igennem hos danske planteavlere.

Ud over at det er en arbejdslettelse og øger præcisionen i markarbejdet, når traktoren selv styrer ned over marken, er det også godt for landmandens pengepung og for miljøet.

Med præcisionslandbrug kan gødningen bruges mere optimalt, ligesom der kan spares kemi. Det har myndighederne anerkendt.

Derfor kan landmænd, der praktiserer præcisionslandbrug, få rabat på det antal hektar, de skal så med efterafgrøder.

Graduering af såsæd

Ved graduering af udsædsmængden sparer man ikke nødvendigvis udsæd. Men man sikrer en mere optimal plantebestand i marken, og det er fundamentet for at avle gode udbytter.

Helt overordnet kan man med præcisionslandbrug graduere udsædsmængden på to måder: Ud fra jordens lerindhold og ud fra biomassemålinger.

Umiddelbart er biomassemåling lettest at gå til. Ved hjælp af satellitbilleder fra de foregående år kan man få et overblik over, hvor stor biomassen er forskellige steder i marken. Disse oplysninger kan pc-programmer som CropSat omdanne til tildelingskort, som såmaskinen kan graduere udsædsmængden efter.

- Hos landmænd som Just og Jeppe Kristensen, der har jord med et højt indhold af ler, giver det god mening at graduere udsædsmængden efter lerindholdet forskellige steder i markerne, siger Mikkel Brauer, planteavlskonsulent hos Velas.

Han tilføjer, at jordens indhold af ler kan måles på forskellige måder.

- Ved udtagning af en gps-jordprøve per hektar opnår man ikke helt den samme præcision som ved EM38 målinger. Men udtagning af gps-jordprøver er let, billigt og fuldt ud tilstrækkelig god. Derfor kan jeg kun opfordre til at flere kommer i gang med det, siger Mikel Brauer.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.