Rådgiver: Vær nærig med vækstreguleringen i år

Vinterbyggen skrider lige nu, mens turen snart kommer til hveden, så det er nu der skal tages stilling til vækstregulering.

Generelt skal der i år holdes igen med vækstregulering af vinterbyg og vinterhvede. Måske er der endda flest penge i helt at undlade en behandling.
 
Sådan lyder anbefalingen fra Jeppe Grabow, der er nyansat planteavlskonsulent hos Agrovi i Vejle.
 
- Det har jo været en kold og tør vækststart i foråret, og derfor vil der være sket en naturlig vækstregulering, specielt på sandjord. Desuden er rødderne ikke så stærke, der hvor de har stået og soppet i vand tidligere på sæsonen. Så det generelle behov for vækstregulering i år vil være lavt.
 
Undtaget er dog de marker, der blev etableret godt i efteråret og har haft en kraftig vækst - her kan der være risiko for lejesæd, påpeger han.
 
Han understreger, at hver planteavler skal vurdere egne marker individuelt, før der tages beslutning om eventuel vækstregulering og dosis: Tjek hvor tørt det er i marken, hvordan er udsigten til nedbør og hvordan er afgrødens vækst.
 
- Vinterbyggen skrider lige nu, mens turen snart kommer til hveden, så det er nu der skal tages stilling. Hvis marken er tør, og der ikke er udsigt til nedbør den kommende tid, kan man godt gå ud fra at risikoen for lejesæd er lav, påpeger han.
 
Tendensen til tørre marker bliver selvfølgelig mere udpræget jo længere vestpå, man kommer i Jylland, og jo lettere jorden bliver - bortset fra hos de planteavlere, der har mulighed for vanding, og hvor de første allerede nu har vandingsmaskinerne kørende i vintersæden.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.