Råolien står over for en skillevej
Jens Schjerning, cheføkonom hos Agrocura, skriver i dagens markedskommentar om sit syn på råoliens udvikling.

Af Jens Schjerning, cheføkonom hos Agrocura

Da OPEC og Rusland i november lavede en aftale om at begrænse produktionen af olie i frem til juni 2017, steg prisen umiddelbart efter med ca. 10 amerikanske dollar til 55 amerikanske dollar.

I lang tid lå den sidelæns, men stigende olielagre i USA gav et ordentlig prishuk ned i marts, som blev genvundet i april igen. Men hvad bliver næste skridt?

Blot en måned før OPEC og Rusland igen skal mødes om mulig forlængelse af nuværende aftale, er olieprisen begyndt at falde tilbage. Det vil alt andet lige øge incitamentet for at forlænge aftalen og fortsætte med begrænse produktionen. Omvendt er hverken OPEC-landene eller Rusland interesseret i at afgive yderligere markedsandele, da flere andre olieproducerende lande med USA i spidsen har været særdeles aktive ved pumperne, og vundet markedsandele siden aftalen i november blev indgået.

Knald eller fald

Udviklingen i olien står og falder derfor ved OPEC og Rusland, og hvad de kommer frem til ved mødet d. 25 maj.

Formår de ikke at opnå en aftale, ser vi ind i en oliepris, der vil falde betydeligt, og måske lavere end niveauet fra før den nuværende aftale blev indgået.

Spørgsmålet er dog, hvor meget OPEC-landene har råd til at strække sig, da flere af landene har brug for en højere oliepris til at dække deres offentlige forbrug. Fælles for mange af OPEC-landene er nemlig, at olie udgør langt størstedelen af deres eksport.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.