Rækkedyrket frøgræs: Perspektivet er halvt forbrug af ukrudtsmidler
Frøgræs på rækker bliver mere og mere interessant i takt med, at der strammes op på brugen af pesticider. Det bliver også mere aktuelt fordi de redskaber, der er til præcisionslandbrug bliver bedre og bedre.

En halvering af forbruget af ukrudtsmidler. Det er perspektivet i at dyrke frøgræs på rækker, skriver seniorforsker Birte Boelt, Aarhus Universitet i Tidsskrift for Frøavl.

Aarhus Universitet har for år tilbage lavet forsøg, der viser, at man kan lægge frøgræs ud på 36 centimeter rækkeafstand uden at det går ud over udbyttet. Med udgangspunkt i den viden laver universitetet nu forsøg med båndsprøjtning mellem rækkerne.

Undertrykker udkrudt i rækken

Når man med samme udsædsmængde lægger ud på 36 centimeter, vil planterne stå meget tæt i rækken. Håbet er, at der så ikke er plads til udkrudt, altså at det ikke er nødvendigt at sprøjte i rækken. Mellem rækkerne er det tanken at båndsprøjte. Det kan så ske med et ikke selektivt middel som glyphosat.

I de nye forsøg anvender forskerne en standard sprøjteplan mod ukrudt i selve rækken og sprøjter glyphosat mellem rækkerne.

”Perspektivet er, ifølge vores beregninger, at vi kan halvere forbruget af ukrudtsmidler, hvis vi kan få succes med metoden”, skriver Birte Boelt.

De første forsøg er med alm. rajgræs og strandsvingel, hvor forskerne undersøger, hvor tæt, de kan sprøjte på rækken. Der er sået ukrudt mellem rækkerne som sprøjtes væk i forskellige båndbredder.

Desuden afprøves forskellige typer at skær til mekanisk renholdelse i rækkemellemrummene. De seneste år er udviklingen nemlig også gået stærkt i forhold til udvikling af mere præcise redskaber til mekanisk bekæmpelse, så det er blevet en mere relevant metode.

Koncentrerer gødning i rækken

Rækkedyrkning giver også en mulighed for mere præcis gødskning af frøgræs. Aarhus Universitet har udviklet udstyr til placering af gødning ved frørækkerne. På den måde gøder man afgrøden mere, end man gøder ukrudtet mellem rækkerne. Måske kan man nøjes med mindre gødning eller måske kan man opnå højere frøudbytte med denne metode.

Forskerne har også sat forsøg i gang med vækstregulering i rækkedyrket frøgræs. Vækstreguleringen rettes mod rækkerne frem for hele markfladen, og det vil vise, om man kan bruge mindre sprøjtemiddel også på dette felt.

Aarhus Universitet og Seges vil i de næste 3-4 år prøve de nye dyrkningsmetoder. Det sker med hjælp fra GUDP og Frøafgiftsfonden.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.