Ram plet med ny udsædsberegner
Udbytte og bundlinie øges, hvis man rammer det rigtige plantetal. Det kan en ny udsædsberegner, udviklet af Landbo Limfjord, hjælpe med.

En ny udsædsberegner gør det nemmere for planteavleren at ramme det rigtige plantetal og undgå at bruge mere udsæd end nødvendigt.

Udsædsberegneren udmærker sig ved at kunne beregne den optimale udsædsmængde i mange forskellige afgrøder - også hybridsorter og økologiske marker - hvor hidtidige udsædsberegnere har været målrettet få afgrøder.

Samtidig tager den rigtig mange lokale forhold i marken i betragtning og justerer udsædsmængden efter det, f.eks. såtidspunkt, jordtype, forfrugt, såbedskvalitet, udlæg, maltbyg, grynhavre etc.

Korrekt plantetal vigtig

Det er Peter Westphael, plantekonsulent hos Landbo Limfjord, der har udviklet den nye udsædsberegner, som er gratis for alle at bruge.

»Det er vigtigt at udså den rette mængde, da det har stor betydning for plantevæksten og økonomien. For lavt plantetal giver tynde marker med dårlig konkurrenceevne og lavere udbytte. For højt plantetal kan give lejesæd og koster for meget i såsæd. 50 kg såsæd koster let 150 kr.«, siger han.

»Med indtoget af såsæd i storsække har mange landmænd fået den uvane at dividere det leverede antal kg såsæd med antal hektar, så al såsæden bliver brugt. Men det er ikke hensigtsmæssigt, da man typisk kommer til at så for meget ud og derved får for tætte afgrøder.

Mange landmænd bliver overrasket over, hvor lidt de kan nøjes med, hvis de har et godt såbed og sår tidligt. Og det meste såsæd kan sagtens gemmes til året efter, hvis det opbevares tørt og godt«, siger Peter Westphael.

Ny version

Udsædsberegneren udkom i efteråret,og er siden videreudviklet.

Nu omfatter den alle almindelige afgrøder - konventionelle som økologiske. Nyt er også en farvekode (rød, gul og grøn), som fortæller, om det valgte såtidspunkt kan anbefales, eller om man skal vente lidt, fortæller Peter Westphael.

»Udsædsberegneren kan også bruges som et planlægningsværktøj, da man kan udskrive, maile og sms’e den samlede mængde udsæd, som der er brug for i hver afgrøde«, siger han og minder om, at man altid selv skal huske at lave en faglig vurdering ud fra sit kendskab til jord og ejendom, da udsædsberegneren altid kun kan være vejledende.

Læs mere på www.udsaedsberegner.dk eller www.landbo-limfjord.dk

Faktaboks

Fakta om den nye udsædsberegner:

  • Er gratis for alle at bruge.
  • Kan tilgås fra både mobil, tablet og computer.
  • Kan udskrive, maile og sms’e den samlede mængde udsæd, der er brug for i hver afgrøde.
  • Udsædsmængden er kun vejledende. Husk altid din faglige vurdering ud fra dit kendskab til jord og ejendom

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.