Randzone-dom ventes om to uger
Onsdag skulle Povl Blak Bojer, der er tiltalt for at dyrke jord i sine randzoner, i retten som den første landmand i Danmark. Medlemmer af Bæredygtigt Landbrug havde arrangeret traktordemonstration for at vise deres støtte. Og der var stor opbakning, 20 traktorer og op mod 150 personer var mødt op til demonstrationen.

Retssagen mod Povl Blak Bojer har møder onsdag og torsdag denne uge.

Men dommen ventes først, som vanligt, om to uger, forventer statsanklageren fra Viborg.

Omkring 20 traktorer var linet op på en mudret plads i Holstebro. Det er et sjældent syn at se så mange traktorer inde midt i en større by, men det var der en grund til i onsdags. Landmændene i de store maskiner var mødt op for at vise deres støtte til en kollega.

For Povl Blak Bojer fra Thy var anklaget for at have dyrket i sine randzoner.
Povl Blak Bojer og organisationen Bæredygtigt Landbrug mener helt principielt, at sagen er et indgreb i den grundlovssikrede ejendomsret til jorden. Povl Blak Bojer er den første landmand, der skulle i retten for at have dyrket i sine randzoner, og derfor anses sagen også for at være lakmustest for andre lignende sager.

Stor opbakning fra morgenstunden

Der var allerede fra kl. 8 mødt mange landmænd. De havde trodset det noget grå og triste forårsvejr for at vise deres opbakning. Arrangøren af traktordemonstrationen var Lars Larsen, der er medlem af Bæredygtigt Landbrug.
»Vi vil vise, at vi er utilfredse med den måde, vi bliver behandlet på. Vi vil give Povl Blak Bojer vores opbakning, for det her er noget, der berører alle landmænd. Vi får gjort folk opmærksomme på sagen,« fortalte Lars Larsen.

Randzone-retssag i toppen af medierneMark Onsdag 15. april 2015 · 11:12

Og det havde i hvert fald hjulpet på opmærksomheden, at denne demonstration blev arrangeret, for flere medier havde fundet vej til Holstebro, og kamerafolk og journalister nærmest snublede over hinanden for at komme til at tale med de involverede. Politiet var også på plads for at kunne dirigere traktorkortegen igennem gaderne. Mange unge landmænd var også til stede, og Jakob Hjort kunne uddybe, hvorfor sagen var vigtig:

»Vi er her for at støtte op om landbruget og for at vise, at vi gerne vil have, at landbruget kan blive ved med at have de rettigheder, vi har i dag.«

Mange på plads i retssalen

Retssagen skulle starte kl. 9, og det var tydeligt at se, at sagen var principiel for mange landmænd. I selve salen havde op mod 20 tilhørere taget plads og flere journaliseter. Der var en del småsnak i retssalen, og det blev på et tidspunkt for meget for statsadvokaten fra Viborg, der var på anklagersiden. Han kom med en reprimande til de snakkende, der, efter han var gået, fik udnævnt ham til ’retsbetjent’.

Fulgte med på sidelinjen

Mens retssagen kørte, var der arrangeret pølser og debat for de fremmødte støtter i Gråkjær Arena.
Her kunne landmændene følge med i sagens udvikling på diverse hjemmesider. Udenfor stod traktorerne på række, og i et bogstav i bagruden på hver traktor stavede teksten ’Grundlovens § 73’ - ejendomsretten er ukrænkelig. Peter Rosendal, næstformand i Bæredygtigt Landbrug, var tilfreds med fremmødet. »Det her viser, at vores medlemmer er klar til at stille op, når tingene gælder.«
 

Emneord randzoner

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.