Rapsdyrker, hjælp dine kolleger og sprøjt tidligt
Ugen På Spidsen: Hjælp dine kolleger biavlerne. Bekæmp kamille og andet ukrudt i rapsen så tidligt som muligt, for det minimerer rester af clopyralid i honningen, lyder opfordringen fra ugens klummeskribent på Mark Plus.

Biavlerne finder stadig små, men målbare spor af clopyralid i honning.

Det er fatalt for deres dyrebare honning. For eftersom grænseværdien er lig med detektionsgrænsen, betyder det i praksis, at honning med fund over to gange detektionsgrænsen ikke kan sælges.

Så det vigtigste, man som rapsdyrker kan gøre for at hjælpe biavlerne, er at bekæmpe kamille og andet ukrudt i vinterraps så tidligt som muligt. For her er risikoen mindst mulig for, at der er rester af clopyralid i honning.

Brug to midler

Den størst mulige afstand mellem sprøjtning og blomstring, hvor bierne kommer ind i marken, får du ved at bruge Galera og det nye Korvetto.

Begge midler må nemlig kun bruges indtil rapsens vækststadie 50 (knopper er stadig dækket af de nye blade). Og alene den faktor vil nedsætte risikoen for rester af clopyralid i honning.

Matrigon må bruges frem til vs. 55 (blomsteranlæg på hovedskud er synlige, men lukkede og uden synlige gule kronblade). Og i mange år har Matrigon været et rigtig godt middel mod kamille i raps.

Men alle ved også, at Matrigon virker bedst, når vejret er lunt. Derfor har mange nok også gennem årene sprøjtet en anelse for sent i forhold til blomstring og begyndende bitræk, og det kan have givet de famøse rester af clopyralid i honning.

Risikoen er i år nok endnu større for, at man kommer for sent - med den hastighed, afgrøderne buldrer fremad med. Inden vi ved af det, er rapsen i stadie 55.

Ikke for sent ud

Derfor: hold ekstra øje med afgrøderne i år, så du ikke kommer for sent. Og lad være at sprøjte med Matrigon, når de første blomsterknopper er gule. Det ødelægger honningen for biavlerne, og så er det ulovligt.

Vis i stedet hensyn og hold afstand til nærområdet omkring bistaderne, så de holdes fri for clopyralid og andre sprøjtemidler. Den præcise spredningsvej for clopyralid til honning kendes nemlig ikke.

Kort Om Korvetto og Galera

Korvetto indeholder clopyralid og halauxifen (aktivstof som del af Belkar, Zypar eller Pixxaro) og har en bredere effekt end Matrigon alene eller Galera. Det gælder især storkenæb, valmue, tvetand og lægejordrøg.

Mod kamille er effekten betinget af indholdet af clopyralid, hvorfor der ved bekæmpelse af kamille skal tilstræbes høj temperatur omkring sprøjtetidspunktet.

Ved udsprøjtning af Galera er det vigtigt, at afgrøden ikke er stresset af næringsstofmangel, vandlidende jord, skadedyr, nattefrost mv. Galera har i forhold til Matrigon en bedre og mere sikker effekt mod kamille.

Alle midlerne indeholder clopyralid, der er systemisk og således bevægelig i planternes saftstrøm.

Kilde: Seges

Merete Hattesen er journalist og markfaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Mark samt Mark Plus. 

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Mark Plus, "Ugen på spidsen", sætter Merete Hattesen og Lars Kelstrup, journalister og markfaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Mark samt Mark Plus, planteavlsugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt, og udtrykker ikke nødvendigvis bladhusets holdning til omtalte emne.

 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.