Rapsen er nu høstet - og den har skuffet os

I Marken Nu: 3,5 ton raps i snit skuffer på Barløsegaard, da den har set fantastisk ud, fortæller Hans Frederik Larsen.

Rapsen stod rigtig flot gennem foråret. Alligevel har vi kun høstet 3,5 ton per hektar før oliekorrigering. Der er 50 procent olie. Så det er et skuffende udbytte. Vores normale rapsudbytte ligger på omkring fire ton per hektar, siger Hans Frederik Larsen.

Han havde dog nogle uger før høst en mistanke om, at noget var galt. Raps- stænglerne var brune og afmodnede og bar præg af stængelsygdomme.

- Vi frygter, at det er noget sædskifte-relateret. Måske bliver vi nu straffet for at dyrke raps hvert fjerde år.

En anden årsag til det lavere udbytte var, at rapsen var sået tidligt, men ikke vækstreguleret, mener han.

- Vi såede 8. august, og rapsen stod fantastisk i efteråret, især i lavningerne. Men vækstpunktet har nok været lidt for højt. For efter vinteren var lavningerne for tynde, der var simpelthen udvintret planter. Så fremover vil jeg vækstregulere, når rapsen har 4-5 blade, hvis jeg har sået den tidligt. Jeg tror, det er godt givet ud, siger han.

Rapsen er høstet med 11,5-12,0 procent vand og har været en tur over gennemløbstørreri, før den blev leveret til DLG. Prisen blev aftalt sidste efterår til 445 kroner. Den er han glad for.

Et fantastisk lucerne-udlæg

Efter rapsen er høstet, står der et fantastisk lucerne-udlæg på marken.

- Efter høst er stubben pudset af med en Butterfly skiveslåmaskine. Der er flot genvækst af lucernen, som gror og gror, siger Hans Frederik Larsen.

Om halvanden måned tages slæt af lucernen til en nabo med køer. I slutningen af september sår han hvede direkte i lucernen. Og i foråret hæmmes lucerne-væksten med 110 gram Broadway. Derefter skal lucernen blot stå i bunden af hveden og gøre godt.

Pas på sneglene

Efterafgrøderne bliver spredt før høst om få dage. Han er sikker på, at der er masser af snegle i det fugtige vejr.

- Derfor spreder jeg seks kilo Sluxx sneglegift sammen med efterafgrøderne - og 14 dage før såning af raps for at tage toppen af æglægningen. Og igen i raps efter tre uger, hvor de æg, der var lagt, klækker, siger han.

Udfordring her og nu

Regn: - Vi har fået 171 millimeter i juli og 20 i juni. Det er meget mere end landsgennemsnittet. Og vejrudsigten er stadig fuld af regn, siger han.

Såning: - Jeg vil helst så raps før 10/8, for dagene aftager, og lyset ændres. Sås rapsen først 20/8, må intet gå galt - så skal den komme flyvende fra start.

Vårbyg: - Byggen står pænt, og jeg har bestemt ikke oversolgt den. Der er lidt grønskud på den lette jord, men på lerjorden står det kun i sprøjtesporene, fortæller Hans Frederik Larsen.

Faktaboks

  • Hans Frederik Larsen driver Barløsegaard (JB 5-7). Sønnen Frederik er med i alt.
  • 257 ha med raps, vinterhvede, strandsvingel, vårbyg, juletræer, skov, natur.
  • Pløjefrit siden 2000. Overgang til 100 pct. Conservation Agriculture fra 2016 med Cross Slot/Nowag no-till såmaskine (skiveskær).

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.