Rapshøsten på Nordfyn er 4-5 dage tidligere på den: "Vi har haft en god vækstsæson"

Erik Emdal, Otterup, var en af de første til at levere et læs raps til Emmelev A/S. I den kommende tid bliver der travlhed på brovægten, melder virksomheden.

Rapshøsten er skudt i gang på Nordfyn, og en af de første på brovægten hos Emmelev A/S er planteavler Erik Emdal, som driver i alt 114 hektar og har høstet vinterbyg samt skårlagt 16 hektar med raps.

Han fortæller, at det nok er fire-fem dage tidligere på sæsonen sammenlignet med andre år, at rapsen er klar, men han tør endnu ikke sige noget om udbytte og kvalitet:

"Vi har haft en god vækstsæsonen med nedbør og varme, men det kan ske, at den seneste tids tørke har taget toppen af udbytterne. Jeg glæder mig over en tidlig høst, for der er nok at se til med krav om tidsfrister for såning her i efteråret", siger Erik Emdal.

"Nu skal jeg ikke sælge skindet, før bjørnen er skudt, men går alt vel kan vi vel afslutte høsten omkring 1. august. Hveden kommer vi i en amerikanersilo, mens vi leverer byggen til Danish Agro. Vi har igennem mange år leveret rapsen til Emmelev A/S, som er tæt på, og det fungerer ganske fint", siger Erik Emdal.

Erik Emdal klarer selv høsten med hjælp fra hustruen, som kører fra:

"Vi hentede 8,2 ton pr. hektar i vinterbyg, så vækstbetingelserne har jo været gode. Om udbytterne holder dette niveau i hele høsten, tør jeg ikke sige noget om", lyder kommentaren fra Erik Emdal.

Emmelev A/S bruger raps til produktion af fossilfri biodiesel.

En sidegevinst er samtidig produktion af proteinholdige foderkager til kreaturer, som kan erstatte en klima- og miljømæssig belastende import af sojakager fra andre verdensdele. En mindre del af rapsfrøene bliver brugt til raffineret glycerin i pharmaindustrien.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.