Rapsjordlopper sættes ud af spillet med sen såning og companion crops

Sen såning og hjælpe afgrøder har hjulpet rapsen godt på vej.  

Rapsjordlopper gjorde det sidste år af med halvdelen af den engelske landmand Jim Farquharsons vinterraps. Det skyldes i høj grad, at det var lovligt at bejdse rapsfrøene med neonicotinoider inden såningen. For at undgå rapsjordloppernes hærgen, valgte Jim Ferquharson to ting: At så rapsen sent, og at så boghvede sammen med rapsen, som en companion crop.

Det har givet bonus. I 2019 måtte han således så 37 hektar raps om - og tage sig til takke med et udbytte på 3,3 ton pr. hektar på de 33 hektar raps, der stod tilbage. I 2020 høstede han fire ton pr. hektar, skriver Farmers Weekly. 

Ny strategi 

I dette efterår har han igen sået rapsen efter at rapsjordlopperne har haft deres primære indtog. Derudover efterlod Jim Farquharson lange stubbe fra de foregående hvede- og bygafgrøder, for at give noget bunddække. Han såede boghvede i den første uge af august med en air seeder. Herefter blev jorden forsigtigt harvet, så boghveden en god start. 

Den sidste uge i august blev rapsfrøene blev sået direkte. Det blev gjort med en 6 meter bred Horsch Sprinter, med minimal forstyrrelse af jorden, for at beholde så meget fugt i jorden som muligt. Derudover placerede han 30 kg kvælstof i forbindelse med rapssåningen. I slutningen af oktober var status, at den sene etablering af rapsen i en companion crop har virket. Rapsene står flottere end sidste år. 

Boghveden begyndte at blomstre i løbet af efteråret, men visner ned, når der kommer frost. Det eneste problem på nuværende tidspunkt er således, at der i løbet af oktober var de første tegn på rodhalsråd i rapsen.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.