Rapsprisen holdes i skak trods ringeste høst i 18 år
Blandt de forhold, der taler for en højere rapspris, er, at den europæiske rapshøst ventes at blive den laveste i 18 år.

Prisen på europæiske rapsfutures burde egentlig ligge højere end nu, idet flere fundamentale forhold peger i den retning. I modsat retning trækker et par prisnegative, hårdslående nyheder.

Det er kort fortalt essensen af en rapport om det europæiske rapsmarked fra en større europæisk investeringsbank, som Jyske Markets refererer i dagens markedskommentar.

Blandt de forhold, der taler for en højere pris, er, at den europæiske rapshøst ventes at blive den laveste i 18 år. Dertil kommer, at kineserne vil søge efter alternativer til amerikanske sojabønner, og her kunne raps være et alternativ. Den kinesiske import af rapsfrø ventes således at stige med 10 procent i 2019.

Modsat taler andre forhold mod en stigende pris. Blandt andet høster USA og latinamerikanske lande rekordstore udbytter i soja, ligesom et øget globalt udbud af palmeolie trækker i samme retning.

Når plusser og minusser tælles sammen står på bundlinjen en forventning om, at priserne vil bevæge sig opad, om end i et noget mere moderat tempo, end vi ellers kunne have set, vurderer Jyske Markets.

Herfra anbefales det i øvrigt at holde et vågent øje på udviklingen i sagen omkring europæiske tariffer på billig argentinsk og indonesisk biodiesel. 

EU importerer nemlig en stor del biodiesel fra de to nationer, og en tilbagevenden til de tariffer, som blev afskaffet tilbage i september 2017, vil betyde, at der kan komme fornyet interesse for at øge produktionen indenfor Europa.

 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.