Reaktionstal og PK-tal er ude af trit - kvælstof udnyttes for dårligt

Et reaktionstal under 5,6 giver alvorlig udbyttetab. Alligevel er der i dag mindst lige så mange jordprøver i den kategori som for 30 år siden, fastslår Agrovi-konsulent i det nye nummer af fagmagasinet MARK.

»Noget af det, der betyder mest for tilgængeligheden af næringsstoffer og et højt udbytte, er jordens reaktionstal. Den skal på de lettere jorde ligge på 6,0-6,2 og lidt højere på lerjordene.

Det ved de fleste, men alligevel er mængden af jordprøver med for lavt reaktionstal rimelig konstant gennem de sidste 30 år i de jordprøver, vi tager hos Agrovi«, siger Martin Kudsk fra Agrovi.

»Et reaktionstal under 5,6 giver alvorlig udbyttetab. Alligevel er der i dag mindst lige så mange jordprøver i den kategori som for 30 år siden«, fortæller han.

Reaktionstal fra 5,6-6,0 er også for lavt til optimal plantevækst. Også det niveau er rimelig konstant gennem de sidste 30 år og udgør 4-8 pct. af prøverne.

»Fosfor-tallet i jorden er vigtigt, og andelen af jordprøver med et P-tal under to er støt stigende. For 30 år siden udgjorde de ca. 10 pct. af vores jordprøver. I 2018 nåede de en top på 30 pct., og det har P-kvoterne bestemt ikke hjulpet med at løse«, siger Martin Kudsk.

»Der er altså plads til forbedring. Det er et konstant arbejde at holde jordens grundtilstand i orden, så næringsstofferne udnyttes optimalt«.

Læs flere aktuelle tips til bedriften i det nye nummer af fagamagsinet MARK, der udkommer tirsdag 2. februar.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.