Regn skånsom udbringning af gylle med som merværdi

DM&E giver sammen med konsulenter gode råd om skånsom gyllekørsel ovenpå den våde vinter.

Den våde vinter betyder, at mange gyllebeholdere er fyldt til kanten og i sig selv giver pres på gyllekørslen, så snart markerne er farbare.

Det har fået DM&E til at udsende velmente råd, som blandt andet går ud på, at effekten af rettidig såning ikke må ødelægges af strukturskader, som følger af færdsel på våde marker med tunge gyllevogne.

"Vær kritisk når du bestiller gyllekørsel ved maskinstationen. Hvis ikke du er helt sikker på, at gyllevognen kan færdes på dine arealer, så sig til i god tid, så kapaciteten kan udnyttes andre steder, og du slipper for unødvendige strukturskader i din mark.

Er du som landmand i tvivl om, hvad der er den rigtige strategi for dig, så rådfør dig med din planteavlskonsulent", lyder det netop nu i en pressemeddelelse fra DM&E.

Konsulenter: Skånsomhed er en merværdi

Søren Greve Olesen, chefkonsulent i LandboNord, Christian Hansen, teamleder i Sagro og Kasper Kjær Jensen, chefkonsulent for DM&E Agro, anbefaler, at man ser på de muligheder, der er for ens egen bedrift og kommer i dialog med maskinstationen om de muligheder, som de kan tilbyde.

"Det er måske netop i år, man skal overveje, om gyllen altid bare skal billigst ud, eller om det lige netop er i år, man skal tænke skånsomhed ind som en merværdi.

Hos maskinstationerne findes der ofte flere muligheder. For eksempel selvkørende enheder med dogwalk, udskud på aksler, gylleudlæggere (både selvkørende og bugserede), syretildeling m.m. Det er jo, som med så meget andet, også forbundet med en meromkostning, men måske er det netop i år en ganske fornuftig investering", siger Kasper Kjær Jensen.

Kan jorden bære?

For at holde en høj kapacitet på gyllevognen, samt reducere omfanget af strukturskader, kan man benytte sig af muligheden for, med korrekt syretilsætning, at slangeudlægge gyllen på sort jord forud for pløjning eller harvning.

Dette forudsætter dog, at man også udbringer forsuret gylle i vintersæd på et areal svarende til 20 procent af det, som er udbragt på sort jord, samt at man informerer kommunen inden udbringning.

Hvis jorden ikke kan bære en gyllevogn før såning, kan det være en mulighed at udbringe gyllen efter såning. Herved er der ikke krav om forsuring, men det anbefales, da det sikrer en bedre udnyttelse af kvælstoffet i gyllen; særligt hvis vi kommer ind i en tør periode. Samtidig sikrer man svovlforsyningen til afgrøden.

Udbringer man selv gyllen, men råder ikke over forsuringsudstyr, er det derfor en rigtig god idé at kontakte sin maskinstation i god tid for at forhøre sig om muligheden for tankforsuring.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.