Rekordstort areal med spinat giver knaldgode udbytter
Aldrig har arealet med hybrid-spinatfrø i Danmark været højere, end det var i 2019. Udbytterne var tilmed rigtig flotte.

Årets høst af hybrid-spinatfrø tegner rigtig flot. Fra de tre firmaer, som aftager frøene, er meldingen for årets høst klar: Udbytterne har været over gennemsnittet, og kvaliteten tegner godt.

Dermed er der udsigt til, at et stort flertal af de danske avlere kan se frem til en rigtig god afregning for spinatfrøene.

Det er positivt og tiltrængt efter sidste års tørke, hvor nogle landmænd avlede alt for lidt.

Flotte udbytter

Hos Jensen Seeds vurderer avlschef Morten Bang, at årets udbytter ligger 23 pct. højere end i et normalt år.

Hos Vikima Seeds vurderer frøavlschef Jens-Olav Høst Hansen, at udbytterne ligger ti pct. højere end i et normalt år.

Kvaliteten af årets høst er endnu ikke gjort op. Men begge firmaer melder om store frø af en god kvalitet. Og nok så vigtigt, så har spirekvaliteten levet op til kravene i de prøver, der indtil nu er analyseret.

Forrygende første høst af spinatfrø: Flot udbytte og nemt som en kornmarkMark Fredag 26. juli 2019 · 13:11

»Der er stor forskel på, hvor gode udbytter den enkelte avler har høstet. Vi har avlere, som har høstet mere end dobbelt så meget, som sorten var sat til, mens avlen hos andre avlere har skuffet«, siger Morten Bang.

Han tilføjer, at der modsat sidste år har været en tendens til, at udbytterne er faldet, jo længere mod vest avlerne bor. Sidste år blev der for eksempel avlet gode udbytter på Salling. I år er flere avlere i dette område dog blevet skuffet over udbytterne.

Masser af succes

Dyrkningen af hybrid-spinatfrø i Danmark er en succeshistorie. Fra at der ved årtusindskiftet blev dyrket mindre end 1.000 hektar med hybridspinatfrø, var arealet i 2019 på 11.700 hektar. Dermed dyrker danske landmænd 70-80 pct. af det hybrid-spinatfrø, som produceres på verdensplan.

»Selv om en del landmænd har produceret mere frø, end de har tegnet kontrakt på, aftager vi alt frøet, og betaler fuld pris for 125 pct. af produktionen. Har landmanden avlet mere end 125 pct. af det, der var tegnet kontrakt på, afregnes resten efter en overproduktionsklausul, men stadig til en fornuftig pris«, fortæller Jens-Olav Høst Hansen.

Han tilføjer, at de danske frøfirmaer afsætter alt frøet til udenlandske opkøbere. Derfor er der ikke lageropbygning i Danmark. Men kan de udenlandske opkøbere ikke afsætte alt frøet, må man forvente en mindre efterspørgsel til næste år.

Et forsigtigt bud fra de danske frøproducenter er derfor, at arealet med hybridspinatfrø til næste år skal reduceres med ca. ti pct. i forhold til i år.

Faktaboks

Hybridspinat

  • I 2019 blev der dyrket 11.700 ha med hybrid-spinatfrø i Danmark.
  • Syngenta Seeds aftager frø fra 400 ha, mens avlen af de resterende godt 11.000 ha er ligeligt delt mellem Vikima Seed og Jensen Seeds.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.