Betalt indhold af Syngenta

Rettidig bekæmpelse er afgørende mod havrerødsot

Når du skal bekæmpe lus i marken, er det essentielt, at du sprøjter på det rette tidspunkt, hvis ikke sprøjtningen skal være forgæves. Lus skal bekæmpes, inden de udvikler vinger for at undgå, at de spreder virussen havrerødsot til resten af marken og mindsker dit udbyttepotentiale. Digitalt hjælpeværktøj fra Syngenta kan hjælpe med at komme lusene til livs og undgå spredning af havrerødsot.

En enkelt lus kan hurtigt formere sig til flere generationer, hvis vejrforholdene er gode. 

- Når først lusene, inficeret med havrerødsot, flyver rundt i marken, kan det betyde et massivt udbyttetab, fortæller Torben Sørensen Seeds Product Manager hos Syngenta Nordics.  

Udbyttetabet kan forekomme i alle vintersædsafgrøder, men tabet er størst i vinterbyg. 

- I vinterbyg kan man være så uheldig, at helt op mod 70-100% af ens udbytte går tabt, hvis man bliver meget kraftigt angrebet. I hvede varierer tabene i de fleste tilfælde mellem 30-50 %. Hvor der sjældent er tab af betydelig størrelse i rug, triticale og græsfrø, fortæller Torben Sørensen.

Når først lusene har spredt sig, er skaden sket

Havrerødsot skal forebygges, for når først virussen har spredt sig med lusene, er skaden sket. 

- Den primære infektion opstår, idet en lus, der bærer virussen havrerødsot, lander på en plante og inficerer den, men det er den sekundære spredning af infektionen, der koster på høstudbyttet. Det sker, når inficerede lus udvikler vinger og flyver videre til den næste plante, fortæller Torben Sørensen og fortsætter:

- Derfor skal du være opmærksom på at få bekæmpet lusene, inden de begynder at sprede virussen i marken. 

Lus og havrerødsot kan ofte ikke forhindres helt, men med den rette timing og korrekt udført sprøjtning kan spredningen af virussen holdes nede og udbyttetab undgås. 
 

I vinterbyg kan man være så uheldig, at helt op mod 70-100% af ens udbytte går tabt, hvis man bliver meget kraftigt angrebet.
 

Effektiv behandling skal ske, før lusene udvikler vinger

For at du kan bekæmpe lus effektivt, skal du behandle din mark i perioden, før lusene udvikler vinger.

- Det er vigtigt at sprøjte, lige før temperatursummen overstiger 170 graddage målt fra afgrødens fremspiring, fortæller Torben Sørensen.

Havrebladlusenes livscyklus
Havrebladlusenes livscyklus  

Øget risiko for bladlusangreb

- I år har sensommeren været særdeles lun. Bladlus trives særligt godt i lune temperaturer. Jo tidligere og jo længere tid med gode sommertemperaturer, jo bedre forhold har lusene til at formere sig under, det øger risikoen for bladlusangreb, fortæller Torben Sørensen. 

I takt med at vejret bliver varmere på grund af klimaforandringerne, er det også blevet påvist, at lusene kan nå en hel generation mere end tidligere, da lusene øger deres aktivitet ved alt over 10 grader. 

- Når vi samtidigt skal sprøjte mindst muligt, men stadig opnå effektiv bekæmpelse af lusene, kan du med fordel bruge et hjælpeværktøj som BYDV-Assist appen. Den hjælper landmanden med at time sprøjtningen, så han/hun ikke misser det optimale sprøjtevindue, fortæller Torben Sørensen. 

BYDV-appen hjælper dig med det optimale sprøjtetidspunkt

Hjælpeværktøjet BYDV-Assist udregner på baggrund af vejrdata på din lokation og antallet af graddage, der kræves for at lusene spredes, det optimale tidspunkt for dig at sprøjte på. Informationen sendes som notifikationer til telefonen og kan bruges som vejledende tidspunkt for behandling. 

- Hvis du har opdaget lus i din mark, eller har hørt om, at der er fundet lus i området, så kan BYDV-Assist bruges til at finde det bedste tidspunkt at sprøjte på. Følg efterfølgende op med én eller flere sprøjtninger, hvis bladlus igen konstateres ca. 14 dage senere, og det fortsat er varmt i vejret, fortæller Torben Sørensen og fortsætter:  

- Det er meget vigtigt, at du bruger den rette dosering, som er anvist på produktet, da lusene ellers kan udvikle resistens ved forkert eller nedsat dosering.

Hent BYDV-appen i App Store eller Google Play og registrer dig. Det tager kun et øjeblik at oprette din bruger. Indtast din marks lokalitet, så-dato og fremspiring. Appen benytter nøjagtige vejrdata inden for få kilometers radius og sender dig en notifikation om rette tidspunkt for behandling. 

Kom i gang med BYDV-Assist. Læs mere her.

Syngenta er medlem af Dansk Planteværn.
For advarselssætninger og symboler læs etiketten eller se www.syngenta.dk.

 

Faktaboks

Gratis download

BYDV-Assist kan bruges til alle vintersædsafgrøder. Den er gratis og tilgængelig både til iOS og Android.

Læs mere om appen her.

Emneord

sponsoreret , Syngenta , BY-DV assist , infektion , havrerødsot , bladlus , udbyttepotentiale , virus , App

Forsiden lige nu