Robot har sået otte hektar roer hos landmand - klarer 0,2 hektar i timen
Benjamin Christensen tror på ideen med, at små robotter klarer markarbejdet. Men han har måttet sande, at det ikke går helt af sig selv.

"Vi har døbt den Roberta. For det er en dame, der af og til gør, hvad hun selv vil."

Sådan siger Benjamin Christensen om den FarmDriod, som han først på året købte velvidende, at den ikke var hundrede procent færdigudviklet.

Robotten har sået 8,2 hektar ud af de i alt 12,5 hektar, som han dyrker på den økologiske kvægejendom på Møn. Halvdelen af roerne skal leveres til sukkerroefabrikken i Nykøbing, mens den anden halvdel skal bruges som foder til besætningen med 165 malkekøer.

»Roer er et fortrinligt foder til køer, samtidig får jeg mulighed for at afprøve, om sukkerroer er en bedre forretning end andre økologiske salgsafgrøder«, siger Benjamin Christensen.

Han tilføjer, at han tror på ideen med små selvkørende enheder, selvom der har været en del maskinstop og justeringer på hans FarmDriod i dette forår.

Kommunikerer med maskinen

Selvom FarmDroid robotten er monteret med solceller og ekstra batterier og derfor kan køre i døgndrift, så har den kun kørt i dagstimerne hos Benjamin Christensen.

»Jeg kan kommunikere med robotten via sms. Dermed kan jeg blandt andet se, hvor på marken den kører. Ligesom jeg kan starte og stoppe den via telefonen. Derudover får jeg besked, hvis der opstår fejl«, siger Benjamin Christensen.

Minimalt slid

Ud over en meget lille egenvægt og dermed en meget skånsom færdsel på marken så gør den lave fremkørselshastighed ifølge Benjamin Christensen, at der er et meget begrænset slid på maskinen.

»Vi har indstillet den, så den kører med 0,7 kilometer i timen. Med en arbejdsbredde på seks rækker giver det en kapacitet på 0,2 hektar i timen«, siger Benjamin Christensen.

Han tilføjer, at der under såningen af roerne var en del fejl-alarmer og maskinstop. Det skyldes blandt andet, at den sensor som skal sikre, at roefrøene bliver placeret på bestemte GPS-positioner, har voldt problemer.

»Vi er ikke blevet lovet, at maskinen vil køre fejlfrit. Men vi har fået god opbakning fra folkene bag Farmdroid, som har vist stor interesse for, at vi i samarbejde får udviklet robotten, så den kører optimalt«, siger Benjamin Christensen.

Han er spændt på, om de fejl, der har været på robotten i dette forår, bliver rettet, så robotten kan så vinterraps til efteråret.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.