Robot løftede indtjening i øko-sukkerroer markant

En FarmDroid robot har øget udbyttet fra 4,7 ton polsukker pr. hektar i 2019 til 7,6 ton i 2020 i Andres Tornslev Bachs økologiske sukkerroer. Der er dog visse forhold, der skal være i orden for, at opnå succes med robotten, understreger den sjællandske landmand.

"Jeg havde et mål om at avle otte ton polsukker pr. hektar i mine økologiske sukkerroer i 2020. Det nåede jeg ikke, men jeg var tæt på med 7,6 ton polsukker pr. hektar."

Det fortæller Anders Tornslev Bach efter den første sæson, hvor en FarmDroid robot har luget ukrudt i hans økologiske sukkerroer.

Han har regnet sig frem, at DB2 i de 7,5 hektar økologiske sukkerroer lander på ca. 16.500 kroner pr. hektar. Dermed er sukkerroerne sammen med den økologiske hvidkløver de afgrøder, der har givet den bedste indtjening på de 300 økologisk drevne hektar på ejendommen ved Mørkøv.

Erfaringen fra det første år med FarmDroid robotten på arbejde i sukkerroerne er dog, at man ikke undgår håndlugning. Derudover er der en række forhold, som man skal gøre sig klart allerede inden roerne sås - ellers kan det let gå galt.

Teknikken virker

"Det er vigtigt, at man sår sukkerroerne på et areal, der ikke er for befængt med ukrudt, og at man får lavet et godt såbed", fortæller Anders Tornslev Bach.

Han tilføjer, at der er nogle ting, som han vil gøre anderledes til næste år.

"Jeg har lært, at man sagtens kan lade robotten luge tæt på roerne. Det gør ikke noget, at den tager en enkelt roe eller to", siger Anders Tornslev Bach.

I den forgangne vækstsæson har robotten luget roerne 6-7 gange. Derudover er der håndluget ukrudt for ca 2.500 kroner pr. hektar.

Til den kommende vækstsæson skal robotten tilmed blindstrigle roerne 1-2 gange, inden roerne spirer frem.

Udvider arealet med roer

Tidligere på året overvejede Anders Tornslev Bach, at købe yderligere en FarmDroid robot til den kommende sæson. Det er dog sat på stand by. Til gengæld har han været i dialog med sukkerfabrikken for at udvide arealet med øko-roer fra 7,5 til 15 hektar.

Lykkes det, skal robotten luge ukrudt på 10 hektar, mens roerne på de resterende fem hektar skal holdes rene med håndlugning.

"Jeg er ikke i tvivl om, at robotter bliver en vigtig del af planteavlen i fremtiden. Teknikken virker, det er ikke farligt, så vi skal bare finde noget mere at bruge dem til", siger Anders Tornslev Bach.

 

Emneord Top2

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.