Robotrenser er lige så dygtig som en trænet roehakker

Den danske Robovator er blevet opgraderet, så den kan genkende roeplanter mellem ukrudt. Nu er vi tættere på helt at kunne afskaffe håndlugning af roer.

Af Kjeld Forsom, konsulent, Økologirådgivning Danmark 

Frank Poulsen Engineering aps,  Hvalsø ved Roskilde, har udviklet nyt software til deres nu efterhånden gammelkendte Robovator. 

Den kører med stor succes  på gartneribedrifter i udplantningsplanter over hele Europa, Japan og  USA - flest i Californien (www.visionweeding.com).

Genkender 19 af 20 små roeplanter

Hidtil har robovatorens computerstyrede kameraer været i stand til at ”se” større grønne udplantningsplanter på mørk jord af eksempelvis salat og kål.

Efter opgradering med den nyeste visionsteknologi er Robovator nu trænet til roegenkendelse med  billedoptagelser af tusindvis af små roeplanter fra mellem ærtestore løvblade til  4 - 6 bladstadiet.

Nu kan kameraerne skelne roeplanter på formen fra ukrudt.  Selv når roerne står på en grøn ukrudtsbaggrund kan den genkende roerne.  Roerne kendes med over 95 procent.

Robovatoren er udstyret med kamera på hver række. Kameraerne er koblet sammen på tværs af maskinen, så  roeplanter i alle rækker på maskinen er med til at holde styringen af maskinen.

I modsætning til gps-styrede robotter kan maskinen også udtynde roer og ”se på tværs” af rækker og lade ekstra roer stå, hvis der mangler i en række. Robovatoren kan med andre ord levere et arbejde som kun meget trænede roehakkere er i stand til.

Rensning af roer i maj. Hakkejernet går ind mellem roeplanterne og  dækker jord over ukrudt tæt på roeplanten. Foto: Jens Nygård, Sagro

Kapacitet på en halv hektar i timen

Ved håndlugning skal der i dag anvendes mellem 70 til 120 timer på at renholde en mark, afhængig af ukrudtsmængde og hvor erfarent mandskabet er.

Ofte anvendes i dag lugevogne, hvor mandskabet ligger ned og håndluger. Trænede folk, der kan bruge en roehakke effektivt, er en næsten  uddød race idag.

Med de nuværende erfaringer er kapaciteten for robovatoren en halv hektar i timen på små roer med en 6-rækket maskine.  Ved højere hastighed er risikoen for at dække de små plante for stor.  Men selv ved denne hastighed kan tidsforbruget pr. hektar reduceres ganske betydeligt både tids- og mandskabsmæssigt i forhold til håndlugning.

Selve hakkemodulet består af to hakkejern, der skydes ind fra hver side af rækken, hvor der skal skuffes ukrudt mellem planter  inde i rækken.

På sigt arbejdes på at færdigudvikle  en mikrogasbrænder, som kan brænde ukrudtskimplanter uden jorden forstyrres.

Robovatoren har et stort potentiale. Den er ikke begrænset til roer. Softwaren kan nemt   ”trænes ” til at kende andre plantearter, som rækkedyrkes.

I sæsonen 2020 er kørt med en prototype.  Til sæsonen 2021 kommer Robovatoren ud på større arealer med diverse forbedringer hos interesserede landmænd.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.