Roerne er rene og kemiudgifterne næsten halveret
Henrik Simonsen har gode erfaringer med radrensning og båndsprøjtning af sukkerroerne på Førslev Gods. Det sparer kemi og giver en sikker bekæmpelse af ukrudtet. Men det foregår ikke længere i samme arbejdsgang.

Artiklen er publiceret første gang i fagmagasinet MARK, april 2019.

Da Henrik Simonsen i foråret 2014 købte en 18-rækket Thyregod TVR radrenser med båndsprøjte, var det både for at spare kemi og for at få en mere sikker ukrudtsbekæmpelse i sukkerroerne. Målet var, at den nye maskine skulle bekæmpe ukrudt i både sukkerroer og vinterraps.

Fem år senere kan han gøre status: Kemiforbruget er næsten halveret, og det er lykkedes at holde roerne rene. 

Maskinen bruges dog ikke i vinterraps. Og så viste det sig, at det ikke var en god løsning at samle radrenser og båndsprøjte i én maskine. Det støvede for meget til, at der kunne opnås en god effekt med båndsprøjten.

Derfor har Henrik Simonsen investeret i en ny båndsprøjte, som han kører med kort tid efter, at radrenseren har bekæmpet ukrudtet mellem rækkerne.

I 2014 og 2015 radrensede og båndsprøjtede Henrik Simonsen sukkerroerne i en arbejdsgang. Siden
2016 er radrensningen og båndsprøjtningen udført hver for sig. Privat arkivfoto

Markant mindre kemi

»Når jeg sammenligner mine udgifter til kemi i sukkerroerne med de gennemsnitstal, som Patriotisk Selskab hvert år laver for deres kunder, så kan jeg se, at mine tal ligger betydeligt under gennemsnittet«, siger Henrik Simonsen, driftsleder på Førslev Gods mellem Slagelse og Næstved.

Helt konkret så viser tallene, at der blandt Patriotisk Selskabs medlemmer bliver brugt i gennemsnit 1.933 kr. pr. hektar til kemi i sukkerroer. Det er betydeligt mere end de 1.090 kroner pr. hektar, som Henrik Simonsen gennemsnitligt har brugt, siden han begyndte at radrense og båndsprøjte sukkerroerne.

»Vi sparer kemi for cirka 850 kr. pr. hektar ved at radrense og båndsprøjte. Til gengæld koster det mig 720 kr. pr. hektar at radrense og båndsprøjte roerne to gange«, siger Henrik Simonsen.

Han understreger dog, at han med båndsprøjten har mulighed for at øge dosis af ukrudtsmidlerne uden, at han kommer i nærheden af de maksimalt tilladte doser pr. hektar.

Det er en kæmpe fordel, da det sikrer en god effekt. Også under vanskelige forhold som i 2018 hvor ukrudtet havde et meget kraftigt vokslag under de tørre forhold.

Dertil kommer, at radrensningen løsner jorden. Det booster mineraliseringen, så der frigives kvælstof, som roerne kan optage.

Ikke problemfrit

»Efter at have kørt med den nye maskine i to år måtte vi erkende, at det ikke var en god ide, at radrenseren og båndsprøjten var samlet i én maskine.

Både fordi støv fra radrenseren nedsatte effekten af ukrudtsmidlerne. Og fordi der nogle gange var gode forhold til at båndsprøjte, men for vådt til at radrense. Derfor købte jeg i foråret 2016 en 18-rækket
Steketee båndsprøjte«, fortæller Henrik Simonsen.

Han tilføjer, at det dog ikke var en stor udskrivning.

Båndsprøjten monteres i fronten på traktoren og kører på en simpel ramme med seks hjul.

Vand og kemi kommer fra en 1.200 liter liftophængt tank fra en gammel Hardi-sprøjte, som er monteret bagpå traktoren.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.