Så er der grønt lys for Boxer - trods de høje temperaturer

Ugen på Spidsen: Så er der grønt lys til at køre med Boxer, selvom det ikke er helt koldt nok, fortæller ugens klummeskribent på Mark Plus.

"Vejret er nu fint til at køre med Boxer, og andre midler der indeholder prosulfocarb mod ukrudt i vintersæd. Også selvom vi i denne uge har 17-18 graders varme om dagen", siger landskonsulent i ukrudt, Carsten Fabricius fra Seges.

Deres generelle anbefaling lyder ellers på, at man skal under 15 grader, før man må køre med Boxer m.fl.

Men trods de nuværende 17-18 grader - har vi lige nu også kølige nætter, og melding om regn de kommende dage, der vil gøre jordoverfladen fugtig, så midlerne lettere binder sig til jordoverfladen.

Samtidig viser vejrudsigten lavere temperaturer i næste uge og meget lidt vind.

"Alt i alt betyder det, at vi godt tør anbefale Boxer sprøjtning allerede nu. Nu gælder det om at time sin sprøjtning", siger Carsten Fabricius.

Han minder om, at man stadig skal huske alle de gode råd om kørsel aften/nat, høj vandmængde, 75 pct. afdrifsreduktion og passe særlig på i områder med frugt og grønt etc.

Risiko ved afdrift og fordampning

Grunden til at man skal passe meget på ikke at bruge Boxer, Roxy, Adimax m.fl. for tidligt, er, at der kan ske vindafdrift af aktivstoffet under udbringning - og fordampning i dagene efter - så aktivstoffet sætter sig på frugt og grøntsager i nærliggende marker.

Problemet er, at der ikke må være rester af prosulfocarb på frugt og grønt - det kan betyde kassation og give store tab hos frugt- og grøntsagsavlere.

"I 2013 var der i æblehøsten en del fund af små rester af prosulfocarb, som gav frugtproducenterne problemer med afsætningen. Prosulfocarb er ikke godkendt i frugt og grønsager, og derfor er grænseværdien for prosulfocarb meget lav.

Men efter stor fokus på afdriftsreduktion ved sprøjtning, er det siden 2016 stort set lykkedes at undgå fund af prosulfocarb i frugt og grønt. Dog er der igen i efteråret 2020 gjort nogle fund af rester af prosulfocarb i frugt og grønt - formentlig pga. et øget areal af tidligt sået vintersæd.

Det vil være en katastrofe, hvis der på den baggrund sker indskrænkning i brugen af midlet, da det er vigtigt i græsukrudtsbekæmpelsen og resistensbrydning", siger Carsten Fabricius.

Afdriftsreducerende dyser

Det er vigtigt at være meget opmærksom på sprøjteteknikken, når man sprøjter med Boxer, Roxy m.fl. 

Der er lovkrav om en afdriftsreducerende sprøjteteknik, som giver mindst 75 procent reduktion af afdrift ved udbringning af prosulfocarb-midler. Denne teknik er også optimal for at opnå god effekt af jordmidler. 

"Kravet er mindst 75 pct. afdriftsreduktion - men vi anbefaler 90 pct. reduktion. Gerne i kombination med øget vandmængde for at opretholde en god dækning af jorden. Brug godkendte dyser med store dråber og et lavt tryk", siger landskonsulenten.

Sprøjtetidspunkt og vejrforhold

Man bør kun køre om aftenen og natten - og kun ved vindhastigheder under 3-4 meter i sekundet.

Det er vigtigt at køre langsomt, da høj hastighed giver øget afdrift. Så kør kun 6-8 km/t, anbefaler Carsten Fabricius.

"Sørg for at bommen er lav - maks. 50 cm over jordoverfladen. Og brug så meget vand som muligt - helst 200-250 liter pr. ha", siger han.

Vejrudsigten skal helst byde på kølige forhold, gerne overskyet, eventuelt let regn.

Luftfugtigheden skal være høj og jordoverfladen let fugtig. Høje temperaturer giver øget risiko for afdrift og fordampning. Det er årsagen til, at man normalt kun bør køre ved temperaturer under 15 grader - også gerne i dagene efter udbringning.

Undgå kraftig nedbør eller tørt, varmt og blæsende vejr i dagene efter sprøjtning for at minimere fordampning af prosulfocarb, lyder anbefalingerne.

Pas på nabomarker med frugt og grønt

"På Landmand.dk kan du se, om der er prosulfocarb-følsomme afgrøder i nærheden af dig. Et kort popper op på din skærm, hvis du har marker inden for 1.000 meters afstand til frugt- og grønsagsavlere", fortæller Carsten Fabricius.

Hvis der bor frugt- og grøntavlere i nærheden af sin bedrift, anbefaler han, at man tager en snak med dem om det bedste sprøjtetidspunkt.

"Overvej, om sprøjtning kan vente, til efter frugten er plukket. Eller udvis særlig agtpågivenhed ved sprøjtningen. F.eks. ved at sprøjte en dag, hvor vinden bærer bort fra de følsomme arealer".

 

 

Faktaboks

Sådan forebygger du afdrift og fordampning - og får god effekt af ukrudtssprøjtningen:

  • Bedste sprøjtetidspunkt er om aftenen efter solnedgang eller om natten. Undgå sprøjtning om morgenen og i dagtimerne.
  • Kør langsomt (6-8 km/t) med lav bom (max. 50 cm) og god vandmængde (200-250 l/ha).
  • Temperaturen skal helst være under 15 grader og vindhastigheden maks. 3-4 m/s med vindretning væk fra frugt og grønsager.
  • Luftfugtigheden skal være høj og jordoverfladen let fugtig.
  • Vejrudsigten skal helst byde på kølige forhold, gerne overskyet, evt. let regn. Undgå kraftig nedbør eller tørt, varmt og blæsende vejr i dagene efter sprøjtning for at minimere fordampning.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.