Så kom det blå stempel - særlig dyrkningsform kan få vind i sejlene

Ugen På Spidsen: Forslaget om en ny støtteordning til en klimavenlig landbrugsproduktion vil i den grad fremme udbredelsen af Conservation Agriculture, mener ugens klummeskribent på Mark Plus.

I sidste uge foreslog Venstre, at der skal laves en støtteordning til omlægning til klimavenlig produktion, som minder om den ordning, der findes til økologiomlægning.

En sådan støtteordning skal sætte gang i udviklingen af en mere klimavenlig landbrugsdrift med minimal jordbehandling.

I forslaget skriver Venstre, at det er vigtigt at gå i spidsen for den næste omstilling til f.eks. Conservation Agriculture (CA). Samtidig skal der oprettes et nyt klimamærke for fødevarer - på linie med det røde økomærke. Og dette klimamærke skal give en højere afregningspris til landmanden.

Godt nok er vi midt i en valgkamp. Og godt nok har klimaet fyldt usædvanlig meget i valgkampen indtil nu.

DEt blå stempel

Men forslaget kan næsten ikke opfattes som andet end en blåstempling af Conservation Agriculture - som Venstre selv fremhæver som en klimavenlig produktion.

Hvilken fremragende ide. Men den havde jeg godt nok ikke lige set komme. Stort tillykke til FRDK og til landmand Søren Ilsøe, der har været en utrættelig forkæmper for dyrkningssystemet de sidste mange år.

Dejligt at de faglige argumenter og erfaringerne fra praksis er nået frem til beslutningstagerne i yderste række.

Hvem støtter?

Nu er spørgsmålet så, om Venstre fastholder forslaget, når valgkampen er slut. Og om de kan få de andre partier med på ideen.

Det kan måske godt knibe lidt med de partier, der er svorne støtter af økologi og af Danmarks Naturfredningsforening. Sidstnævnte har det nemlig meget dårligt med glyphosat, som de ønsker forbudt.

Og lige nu kan Conservation Agriculture ikke fungere uden glyphosat. Men det arbejdes der på, da et EU-forbud også truer.

Men skulle det ikke lykkes at frigøre CA fra brug af glyphosat, kan både Danmark og EU blive nødt til at tage stilling til, om man kan acceptere et minimal forbrug af glyphosat for til gengæld at få en klimavenlig landbrugsproduktion, der har rigtig mange andre fordele.

Heller ikke Økologisk landsforening er begejstret for forslaget om et nyt klimamærke, da de mener, at vi har fødevare-mærker nok i Danmark.

Klimamærke truer økologien

Og jeg forstår dem godt. For et klimamærke er jo en direkte trussel mod det røde økomærke. Især fordi de økologiske produkter ikke er så klimavenlige som de konventionelle - og slet ikke så klimavenlige som Conservation Agricultures produkter. Og lige nu har klimaet i den grad erobret dagsordenen i vagkampen.

Men det problem arbejdes der også på i økologien. I projektet Carbon Farm afprøves forskellige metoder for at få pløjefri økologi til at lykkedes. Endnu har man ikke fundet de vise sten - ukrudtet er stadig en stor udfordring at styre uden plov og harve - men man er på vej.

Spændende hvad de næste uger og måneder bringer.

Merete Hattesen er journalist og markfaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Mark samt Mark Plus.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Mark Plus, "Ugen på spidsen", sætter Merete Hattesen og Lars Kelstrup, journalister og markfaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Mark samt Mark Plus, planteavlsugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt, og udtrykker ikke nødvendigvis bladhusets holdning til omtalte emne.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.