Så meget af det tilførte N fjerner en frøafgrøde

Ikke alt det høstede kvælstof i frøgræs stammer fra det tilførte, da jordpuljen også leverer et bidrag. Forsøg med mærket N viser specifikt, hvor meget af det tilførte N en frøafgrøde fjerner.

Frøgræs har en meget lille kvælstofudvaskning gennem vinteren. Det skyldes, at græsset har et godt rodsystem, som kan binde det overskydende kvælstof og derved reducere udvaskningen.

I en dyrket afgrøde, fx alm. rajgræs er normtilførslen 170 kg N pr. hektar, og heraf vil der ved et typisk frø- og halmudbytte fraføres 100 kg N pr. hektar.

Altså en fraførsel af ca. 60 procent af det tilførte N - men her skal man huske på, at en del af kvælstoffet komme fra jordpuljen.

"Det er vigtigt at kende udnyttelsesgraden af det tilførte kvælstof, specielt hvis man ønsker at anvende metoder baseret på målinger af kvælstofbehovet i frøafgrøder.

Hvis man ikke kender udnyttelsesgraden, risikerer man at tilføre for lidt kvælstof, hvilket resulterer i lavere frøudbytte, og for meget kvælstof kan betyde for tidlig og kraftig lejesæd, specielt hvis strategien for vækstregulering ikke er optimal", forklarer Rene Gislum, lektor og forsker ved Aarhus Universitet

Rene Gislum har derfor nu også sat tal på, hvor meget af det tilførte kvælstof - fraregnet jordpuljens bidrag, som bliver fjernet af frøafgrøden.

I et treårigt forsøg med plantearten calibra med mærket kvælstof, der altså kunne følges hele vejen i jord og planter, er tallene for udnyttelsen af det tilførte N opgjort.

Forsøget viste, at ved høst fjernede frøafgrøden ca. 40 procent af den tilførte kvælstofmængde fordelt på 12-18 procent i frø og 18-28 procent i halm. Resten af kvælstoffet ender i stub, rødder eller bliver udvasket til jordpuljen.

Læs mere om N i frøafgrøden i det nye nummer af Frøavleren, der er Frøsektionens medlemsblad. Magasinet udkommer tirsdag 13. oktober, og du kan tegne abonnement her

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.