Såbarometer: Landmænd har indstillet såningen
Rundt om i landet indstiller de danske landmænd såningen af vintersæd, da jorden er kold og våd.

Såningen af byg er nu færdig i hele landet, og såningen af rug og vinterhvede lakker mod enden.

De marker, der fortsat planlægges sået, bliver sået efter høst af majs og optagning af roer og kartofler.

Ustadigt vejr driller

Jorden er efterhånden ved at være mættet af vand, ligesom vi er så langt henne på efteråret, at den sene såning koster udbytte.

Det kan dog stadig lade sig gøre at så vintersæd efter roer, kartofler og majs, som efterlader en mere tør jord, end hvor marken har ligget hen efter høst.

»Løbet er kørt for såning af rug, men der kan stadig sås vinterhvede efter høst af majs og optagning af kartofler«, siger Ole Hansen, plantekonsulent hos Landbrugsrådgivning Syd.

På Sjælland mener Christian Iuel, plantekonsulent hos VKST, at det er så koldt nu, at det er på tide at indstille såningen.

»Med de store mængder nedbør, vi har fået i den seneste tid, vil der kunne laves de bedste såbed ved såning direkte efter ploven«, siger han.

Fokuser på sprøjtningen

Det meste af vintersæden, som blev sået i den gode periode midt i september, spirer de fleste steder fint frem.

»Fokus bør nu være på ukrudtssprøjtning. Prioriter de først såede arealer og arealer, som bliver svært farbare senere«, lyder rådet fra Casper Andersen, plantekonsulent hos LMO i Hinnerup.

Faktaboks

Såning af vintersæd:

  • Såningen af byg er helt færdig. 
  • Såningen af hvede og rug er næsten færdig. 
  • Det sidste, der er sået, er efter kartofler, majs og roer. 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.