Såbarometer: Majsen har fået et rigtig godt udgangspunkt

Majsen er sået rettidigt og i gode såbed. Med den nuværende vejrudsigt kan majsen få en god start.

Årets såning af majs er gået let og godt. Såmaskinerne har kunnet køre uden afbrydelser, og majskernerne er sået i gode såbed.

Jorden har ganske vist været kold. Men de tørre forhold har gjort, at majsekernerne ikke har taget skade på de tidligst såede marker.

Med udsigt til en periode med lunere vejr er der således lagt op til, at majsen kan få en god vækststart, hvilken er vigtigt for majs.

Næsten i mål

På danmarkskortet herunder kan man se, at planteavlskonsulenterne fra hele landet ikke har anført, at alt majsen stort set er sået.

Det er dog få hektar, som vil blive sået i løbet af de kommende dage. Det kan være økologisk majs, hvor landmændene har ventet til jordtemperaturen er kommet over 10 grader. Ligesom der er landmænd, som tager første slæt græs på enkelte marker, inden de sår majs. På de marker, hvor der skal sås majs efter græs, skal man være meget opmærksom på, at jorden er tilstrækkelig fugtig til, at majsen kan spire.

Rettidig såning

Som en tommelfingerregel siger man, at majsen skal være sået inden midten af maj.

Det er den i år. Derfor er der et godt udgangspunkt for, at majsen kan opnå de 2.400 majsvarmeenheder, der skal til for, at den når at modne af inden høst. Med en rettidig såning er der også mulighed for at opnå en god bekæmpelse af ukrudt, så eventuelle efterafgrøder i majsen kan sås til tiden.

Faktaboks

Majs skal sås inden midten af maj - ellers er der risiko for udbyttetab.

Sidste år var kun halvdelen af majsen sået midt i majs. Majsen blev dog reddet af en varm sensommer.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.