Såbarometer: Regn giver historisk sen såning af majs

Langstrakt såning kræver individuel tilpasning af ukrudtssprøjtninger på markniveau

Regnen har sat en stopper for majssåningen mange steder.

Allerede nu kan det konstateres, at 2021 bliver året, hvor majsen er sået over en meget lang periode, og at en del af majsen bliver sået meget sent.

Sen såning

Et af de steder i landet, hvor der dyrkes mest majs, er i Sønderjylland.

»Nedbøren har sat en stopper for såarbejdet på de lidt bedre jorder, hvor der skal 4-7 dages tørvejr til, inden såarbejdet kan genoptages. På de lette jorder, uden våde lavninger, nærmer såningen sig sin afslutning«, siger Carsten Kock, planteavlskonsulent hos Sønderjysk Landboforening.

Han tilføjer, at 2021 bliver året, hvor vi vil se en historisk sen afslutning af såningen.

I denne uge kunne han således konstatere, at de først såede majs er kommet op, mens tusindvis af sække med majs fortsat venter på at komme i jorden.

Sprøjtning på markniveau

Den langstrakte såning og fremspiring over en lang periode vil kræve tilpasning af ukrudtssprøjtningerne samt isåning af efterafgrøder.

Normalt sker majssåningen i løbet af en kort periode og efterfølges ofte af en periode med varmt vejr. Det giver en hurtig fremspiring af både majs og ukrudt. Det er ikke tilfældet i år.

»Majsen er sået over en meget lang periode. Dermed skal planteværn og isåning af efterafgrøderne planlægges individuelt i forhold til de enkelte majsmarker«, siger Christian Hansen, planteavlskonsulent hos Sagro.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.