Såbarometer: Vårbyggen skal helst sås inden 10. april

Tidlig såning lønner sig. Men vær kritisk, når du vurderer, hvor stor markspiring der kan forventes.

Det gode vejr op til påsken har for alvor givet travlhed med såarbejdet.

Det eneste sted i landet, hvor såmaskinerne endnu ikke er kommet på arbejde, er på Bornholm. Det skyldes dels, at der natten til mandag faldt 10-12 mm nedbør, dels at øen er omgivet af vand, som giver lune efterår og kølige forår.

Godt håndværk belønnes

Arealet med vårbyg har i gennemsnit af 2016-2020 været på ca. 580.000 hektar - og det forventes at ligge på samme niveau i år.

Med godt vejr er der mulighed for, at en stor del af vårbyggen kan sås inden midten af april, som er et kritisk tidspunkt i forhold til udbyttet.

En vigtig forudsætning for at avle gode udbytter er dog, at der kan laves et godt såbed.

Lykkes det, har forsøg vist, at man ved såning i første halvdel af april kan gå helt ned på et plantetal på 175 planter pr. kvadratmeter. Det gav i forsøgene lige så gode udbytter, som ved et plantetal på 250 planter pr. kvadratmeter, men der kunne opnås en besparelse i udgifterne til udsæd.

Er såbedet ikke i orden, straffes det til gengæld.

Man gør derfor sig selv en stor tjeneste ved at være kritisk, når markspiringen vurderes.

Det er ikke usædvanligt, at et for ringe såbed kan reducere fremspiringsprocenten betydeligt. Der har været eksempler på landmænd, som har forventet en markspiring på 90 pct. ved såningen, men som efter fremspiring kunne konstatere, at den kun var 60 pct. Det bliver straffet i høst.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.