Såbarometer: Varmen kan udfordre ukrudtsbekæmpelsen

Sol og tørvejr har sine fordele under såning - men de høje temperaturer bekymrer flere konsulenter.

Der er kommet godt gang i såmaskinerne rundt omkring i landet. Det gode såvejr lokker mange afsted - måske også før end beregnet.

Overordnet set er det rug, hybridrug og første års hvede, der primært er kommet i jorden nu. Hybridvinterbyg er sået på mindre arealer, men ifølge flere konsulenter skal man bestemt ikke skynde sig med vinterbyggen.

Christian Hansen fra Sagro i Billund fremhæver, at tidlig såning kan forårsage angreb af lus, som kan overføre havre-rødsot i vinterbyggen.

Casper Andersen fra Velas, Hinnerup nævner også, at man bør vente med at så vinterbyg for at minimere græsukrudt.

Varmen kan give problemer

"Det lune vejr sikrer en hurtig og fin fremspiring af kornet", lyder det fra Chris S. Nielsen, Velas Horsens. Men han minder om, at man derfor skal være ekstra opmærksom på at få timet ukrudtsbekæmpelsen med de korrekte midler.

Kasper Egelund, VKST, er bekymret for ukrudtsbekæmpelsen.

"De høje temperaturer er godt for kornet, men det besværliggør bekæmpelsen af ukrudt, hvis ikke fugtigheden kommer op og temperaturen går ned".

Netop af samme grund anbefaler Ulla Plauborg fra Velas Viborg, at man strækker såtidspunktet en uges tid.

Michael Wang Lønbæk minder om, at det er ekstra vigtigt at holde øje med snegleangreb, hvis der kommer mere fugtigt vejr igen, da snegle kan udhule kernerne, så de går tabt.

Faktaboks

Status på såning

  • Fyn er forrest med såning af rug - her er 75 pct. sået.
  • Man bør være ekstra opmærksom på at time ukrudtsbekæmpelsen korrekt. Boxer må ikke bruges, når det er varmt.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.