Sådan destruerer du efterafgrøderne optimalt

Her er konsulentens råd til destruktion af forskellige typer efterafgrøder.

Af Charlotte Frederiksen, planteavlskonsulent, Velas

Lige om lidt må de fleste efterafgrøder destrueres, men hvordan og hvornår gøres det bedst og mest effektivt, og hvilke skal der gøres mest i?

Størrelsen på efterafgrøderne og plov eller ikke plov har stor betydning for indsatsen, og er det i virkeligheden andet end efterafgrøderne, man gerne vil have destrueret?

Efterafgrøderne giver muligheden for at lave en vinterpløjning på alle jordtyper, som ellers ikke er tilladt, og det giver mulighed for oprydning og et bedre såbed.

Husk en eventuelt udsat destruktionsfrist, hvis efterafgrøderne er etableret efter den 20. august.

Rodukrudt og nedvisning

Er der kvik og eller rodukrudt i marken, anbefales en nedvisning med glyfosat.

Denne nedvisning skal ske, mens der er vækst i ukrudtet, for at glyfosaten kan blive transporteret ordentligt rundt i planten. Det må meget gerne være en god lidt lun solskinsdag, som gør, at saftstrømmen i planten bevæger sig hurtigere og effekten øges. Tilsæt spredeklæbemiddel.

Husk at kvik skal have tre blade for at opnå tilstrækkelig virkning, og vent mindst 10 dage før jorden røres.

Er der ikke rodukrudt, og skal arealet pløjes, så er der ingen grund til at nedvisne.

Græs og kornefterafgrøder

En frøgræsmark, kornefterafgrøder eller groft græsukrudt er ofte lig en nedvisning, ikke nødvendigvis den 20. oktober, men inden jul.

Det vigtige med nedvisningen er at få de døde planter til at slippe jorden, således at etableringen af den nye afgrøde bliver lettere.

Græs og korn er ikke så hurtigt omsættelige og derfor skal pløjes så tidligt som muligt og senest 1. februar for at få omsætningen sat i gang og det opsamlede kvælstof kan frigives til den kommende afgrøde.

Olieræddiker og honningurter

Den blågule blanding, som ses mange steder, er to plantearter, som er meget nemt omsættelige, og derfor er det sjældent nødvendigt at gøre noget ved denne efterafgrøde.

Planterne fryser væk og rådner hurtigt, måske ikke efter den første frost, men i de seneste år har vi dog haft en vinter, som har fået de fleste til at dø naturligt. – og har man en efterafgrøde, der ikke er blevet større end billedet herover, er der ingen grund til at gøre noget før til foråret.

Den kan fint pløjes ned til foråret, eller der kan etableres direkte i den. Er der etableret en meget stor efterafgrøde, som kan slæbee i plov, gyllenedfælder og såmaskine, er det en fordel at få slået efterafgrøden af.

Her kan en tromling i frostvejr også være en mulighed, da det ødelægger stænglerne og safttransporten i planten stoppes.

De store efterafgrøder har også en stor rod, som har bidraget positivt til en jordløsning, hvorfor en pløjning ofte kan undværes.

Efterafgrøder i majs og de ’nye’ kvælstoffikserende efterafgrøder

Husk, at efterafgrøderne i majsen først må destrueres efter den 1. marts 2022.

For de efterafgrøder, der er med kvælstoffikserende planter, er destruktionsfristen først den 1. februar 2022. 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.