Sådan får du has på spildraps i vintersæd

Et af de ukrudtsmidler, som er effektive overfor raps, er Express 50 SX, men der følger restriktioner med.

Af Charlotte Frederiksen, planteavlskonsulent, LMO

Når raps bliver til ukrudt i din vintersæd, har du en udfordring.

Vi ønsker at bekæmpe spildrapsen i vintersæden for at undgå en opformering af kålbrok og dermed et potentielt sædskifteproblem. Så hvordan kan det løses?

Express har restriktioner

Et af de ukrudtsmidler, som er effektive overfor raps, er Express 50 SX, men der følger restriktioner med.

5 gram Express har en rigtig god effekt mod raps, når den har 0-2 løvblade. Med en samlet pris på knap 20 kr. pr. ha er det derfor en meget tillokkende løsning både effektmæssigt og økonomisk og samtidig kan det  tages med, når der sprøjtes med mangan.

Express er med i gruppen af minimidler (SU-midler) og denne gruppe, må kun bruges én gang pr vækstsæson.

Derfor skal man tænke sig godt om, da der kan være ukrudt til foråret, som kun kan bekæmpes med netop denne gruppe af midler. Cossack, Atlantis og Hussar hører med i denne pesticidgruppe.

Anvendelse af Express i efteråret udelukker således anvendelse af disse midler i foråret til bekæmpelse af enårig rapgræs, rajgræs vindaks mm.

En anden udfordring du står overfor, hvis du bruger Express i efteråret, er en øget risiko for opformering af resistens fuglegræs og kamille. Jo oftere ”minimidlerne” bliver anvendt, jo større er risikoen for denne udvikling.

Derfor bør Express kun anvendes i marker med et sundt sædskifte, og hvor der er en god variation i brugen af ukrudtsmidler med forskellig virkemekanisme.

Så Express kan anvendes om efteråret på de arealer, hvor man med sikkerhed ved, at der ikke er brug for bekæmpelse af f.eks. enårig rapgræs om foråret. Eller i vinterbyg, hvor det er begrænset med brugen af græsukrudtsmidler i foråret.

Det behøver ikke være no go, men tænk dig godt om inden du bruger det.

Alternativer til Express

Alternativerne til Express er Mateno Duo, Xinca, Maya eller Buctril som alle fire har effekt på spildraps i varierende grad.

Mateno Duo er ny på markedet og er meget stærk på spildraps og flere andre tokimbladede ukrudtsarter, - den er en blanding af DFF og Fenix og med 0,5 liter pr. ha i vinterhvede er prisen 215 kr. pr. ha. Til rug og vinterbyg er der maks. dosering på 0,35 liter pr. ha.

Xinca, Maya og Buctril er alle med aktivstoffet bromoxynil, som virker på elektrontransporten, og effekten ses som hvidfarvning og direkte visne blade. Prisen for behandling med disse tre midler ligger mellem 65 og 85 kr. pr. ha. Effekten er afhængig af spildrapsens størrelse og er klart bedst på små planter.

Fordelen ved at anvende et af disse fire midler er, at den fortsatte mulighed for at anvende et minimiddel til foråret, f.eks Cossack mod græsukrudt, samtidig med at brugen af flere forskellige virkningsmekanismer mindsker risikoen for at udvikle resistens.

Billedtekst: Spildraps er nemmest at bekæmpe mens de endnu er små.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.