Betalt indhold af Bayer Crop Science

Sådan kommer du effektivt græsukrudt til livs

En effektiv ukrudtsbekæmpelse handler ikke kun om at vælge det rigtige middel. For at få den optimale effekt skal vi også have styr på, hvilket græsukrudt du har i marken, dosis, sprøjteteknik samt sprøjteforhold, vejr og temperatur.

Selvom kalenderen stadig siger februar, skal du ikke lade dig narre - foråret er i gang. De første tre ting, du som landmand skal sørge for, i det meget tidlige forår, er: 

  1. Sørg for at din gylletank ikke løber over 
  2. Bekæmp græsukrudt i vintersæden 
  3. Udbring svovlgødning til raps 

- Gylletanken og gødningen kan vi i Bayer ikke hjælpe med, men vi har både en enkel og meget effektiv løsning til at klare dine problemer med græsukrudt i vinterhvede, rug og triticale, udtaler Christian Søndergaard Christensen fra Bayer.  

- Cossack OD er et bredt og meget effektivt middel til bekæmpelse af græsukrudt og tokimbladet ukrudt og anvendes i meget stor udstrækning på en del vintersædsarealer om foråret. Alle ved dog, at selvom man vælger det rigtige middel, kan det alligevel gå galt, hvis man ikke ved, hvordan man skal bruge det. 

Cossack OD er egentlig som alle andre ukrudtsmidler afhængig af følgende tre ting: 

  1. Valg af dosis skal tilpasses græsukrudtsart, størrelse og antal i marken
  2. Valg af sprøjteteknik 
  3. Sprøjteforhold, vejr og temperatur 

Tilpas dosis efter græsukrudtsart, størrelse og antal i marken

Det er afgørende at vælge den rette dosis, når græsukrudt skal bekæmpes.  Se tabel 1. herunder for anbefalet Cossack OD-dosis i hvede, rug og triticale afhængig af ukrudtsart, størrelse og mængde.

Cossack OD

- Det er selvfølgeligt vigtigt at vide, hvilke arter af græsukrudt man bøvler med, så du må ud og kigge i marken. Hvis du slås med de svære græsarter som agerrævehale, væselhale eller italiensk rajgræs er det i nogle tilfælde en fordel at iblande 10 kg N/ha sammen med sprøjtevæsken. Her kan anvendes en af de almindelige flydende gødninger f.eks. NS 27-3, fortæller Christian Søndergaard Christensen fra Bayer. 

Herunder er billeder af de mest almindelige græsarter.

Enårig rapgræs
Figur 1: Enårig rapgræs

Vindaks
Figur 2: Vindaks

Alm Rajgræs
Figur 3: Alm. Rajgræs

Væselhale
Figur 4: Væselhale

Agerrævehale
Figur 5: Agerrævehale

Vælg den rette sprøjteteknik

Valg af sprøjteteknik kan være afgørende for, hvorvidt man får fuld effekt af en ukrudtsbehandling. Derfor er det vigtigt at gøre sig nogle tanker om hvilket tryk, dysetype og vandmængde, der anvendes. - Vi anbefaler ikke, at I anvender almindelige luftinjektionsdyser, fordi det giver for store dråber til at ramme de mindste ukrudtsplanter, udtaler Christian. - Vi anbefaler en kompakt luftinjektionsdyse med enkel eller dobbeltvifte som for eksempel Lechler ID-025 eller Lechler IDKT-025. Pas på at dysen ikke bliver for stor, da vi opnår den bedste effekt ved en fremkørselshastighed på maks. 8 km/t og et tryk, som helst skal op på min. 3,0 bar for at opnå dråber, som ikke bliver for store.

Optimer timingen af ukrudtsbekæmpelsen

Vejr og temperatur er utrolig vigtig at være opmærksomme på under udbringning af Cossack OD. Det kan godt være en udfordring at ramme plet, og rammer man en periode, hvor temperaturen er for lav, kan man risikere kun at opnå den halve effekt, som naturligvis ikke er tilfredsstillende. Christian fortæller: - For at imødekomme denne udfordring og sikre, at der opnås så god effekt, som muligt, har vi udviklet et digitalt hjælpeværktøj, Cossack-Vejret, som er en vejrmodel, der viser, hvornår de klimatiske betingelserne er mest optimale for en effektiv ukrudtsbekæmpelse med Cossack OD. Værktøjet er nemt at bruge, og I kommer til at få meget glæde af det. 

Cossack-Vejret
Cossack-Vejret den 16. februar 2023

Som I kan se på Cossack-Vejret herover, er der flere områder i Danmark, hvor det vil være fornuftigt at udbringe Cossack NU. 

Det er dog vigtigt at sige, at Cossack-Vejret ikke kan bruges til at vurdere forhold til andre ukrudtsmidler. Cossack OD er et græsukrudtsmiddel til forårsbrug, som kan anvendes ved lave temperaturer, og da modellen bag Cossack-Vejret bygger på vejrdata og vores forsøgsarbejde med Cossack OD, er det derfor ikke sikkert, at Cossack-Vejret er andet end Cossack-Vejr. 

Gå ind på vores hjemmeside og tjek Cossack-Vejret for netop dit lokale område: https://www.cropscience.bayer.dk/vaerktoejer-og-services/cossack-vejret

Emneord sponsoreret, Bayer Crop Science, mark, græsukrudt, ukrudtsbekæmpelse, Cossack OD, sprøjteteknik, dosis, sprøjteforhold

Betalt indhold af Bayer Crop Science

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.