Betalt indhold af Bayer Crop Science

Sådan planlægger du den mest effektive svampestrategi i hvede

Efter en sen såning af vinterhvede på grund af efterårets regnfulde vejr er det vigtigt, at du sætter alle kræfter ind på svampebekæmpelse nu til foråret. En effektiv svampestrategi kan hjælpe dig til at undgå udbyttetab – men hvordan sammensætter du den mest optimale strategi?

Det kræver kun ét ord at beskrive vejret i efteråret 2017: regn, regn, og atter regn. Det våde vejr gjorde det noget nær umuligt at få vintersæden i marken, og mange har derfor sået senere end normalt. Netop på grund af den sene såning skal planteavlere være ekstra opmærksomme på svampeangreb i vinterhvede i foråret. Jo senere du har sået din vinterhvede, jo større chance er der nemlig for angreb af specielt svampesygdommen meldug. Herudover skal du også være opmærksom på septoria, hvedebladplet, gulrust og fusarium i strategien.

En effektiv svampestrategi i hvede løber over tre sprøjtninger, hvor specielt den første sprøjtning er vigtig for at komme godt fra start i din svampebehandling.    

Kom godt fra start

På grund af den sene såning er det specielt meldug, du skal være opmærksom på i den første behandling. Du skal være specielt opmærksom, hvis du dyrker på lettere jorde, har en særlig modtagelig hvedesort, eller hvis meldug er udbredt i dit nærområde. Den første sprøjtning er vigtig, da den er med til at forebygge angreb. Faktisk kommer omtrent 15% af det merudbytte, du kan opnå ved at svampebehandle, fra første sprøjtning - så sørg for at være klar tidligt.

Til en effektiv behandling af meldug anbefaler vi at bruge det nye middel Input. Input indeholder det nye effektive aktivstof Spiroxamin, som virker hurtigt og har god knock-down effekt mod meldug. Input har desuden også effekt mod septoria og hvedebladplet samt nogen effekt mod gulrust, da det også indeholder aktivstoffet Prothioconazole. Du opnår optimal effekt ved at anvende 0,3-0,5 l/ha i forebyggende sprøjtning. Ved etablerede angreb anvendes højeste dosering.

Du kan som alternativ til Input bruge Proline Xpert og Prosaro, hvis du er i et område med lav risiko for meldug.

Du skal være klar til den første sprøjtning i starten af maj, når hveden er i stadie 32-33.

Følg op på den gode start  

Cirka tre uger efter den første behandling bør du være klar med den vigtige fanebladssprøjtning. Det vil normalt være midt maj, hvor hveden er i stadie 37-39. Sprøjtningen forebygger primært septoria, men har også effekt mod hvedebladplet, gulrust og meldug. Denne sprøjtning er den vigtigste, da den bidrager til 50% af merudbyttet ved svampesprøjtninger. Til anden sprøjtning anbefaler vi, at du bruger 0,5-0,7 l/ha Propulse plus 0,2 l/ha Comet Pro.

Den tredje sprøjtning er på hvedens aks og beskytter ligesom anden sprøjtning mod septoria, gulrust, hvedebladplet og herudover også fusarium. Sprøjtningen vil oftest finde sted omkring midt juni, når hveden er i stadie 55-65. Til denne sprøjtning anbefaler vi, at du bruger blanding af flere forskellige aktivstoffer for at afdække flest mulige sygdomme indtil høst. Vi anbefaler 0,3 l/ha Prosaro eller 0,25 l/ha Proline Xpert plus 0,3 l/ha Viverda.

Begynd at planlægge din svampestrategi allerede i dag, hvis du vil sikre dig mod udbyttetab til svampesygdomme.

 

 

Comet Pro®, Viverda® BASF

Emneord sponsoreret, Bayer Crop Science, hvede, svampestrategi

Betalt indhold af Bayer Crop Science

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.