Sådan reducerer du risikoen for svidning ved bladgødskning i vinterraps

For at undersøge risikoen ved forskellige kombinationer af fx kvælstofmængde og iblanding af svampemiddel har Seges gennemført fire landsforsøg med kvælstoftilførsel i blomstringsfasen.

Under tirsdagens oplæg på plantekongressen om gødskning af korn kom kvælstofstrategier i vinterrrapsen også i fokus.

Engelske erfaringer viser, at tilførsel af kvælstof til vinterraps under eller efter blomstring ofte giver et rentabelt merudbytte. 

Torkild Birkmose, der er landskonsulent hos Seges, kom blandt andet ind på risikoen for svidninger ved brug af bladgødskning. 

Ved korrekt brug af gødningstype, mængde, dysetype og timing for udbringelsen kan risikoen dog reduceres betydeligt. 

Torkild Birkmose nævnte blandt andet, at det er vigtigt at sprøjte på tørre planter med lav fugtighed i vejret, da sprøjtning af fx våde planter om morgenen kan give store svidninger. 

Svampemiddel øger risikoen

Kvælstofmængden har stor betydning for svidningen. Ved 20 og 40 kg kg kvælstof pr. ha uden iblanding af svampemiddel holder man sig inden for optimum, hvor svidningsskaden er beskeden. 

Ved iblanding af svampemiddel øges risikoen derimod for svidninger, så ved 40 og 80 kg kvælstof med iblandet svampemiddel pr. ha ses der kraftige svidninger.

Figur 1. Pct. svidning efter syv dage, fra to forsøg med kraftige svidninger


 Kilde: Landbrugsinfo.dk

 

Derfor lyder rådet fra Torkild Birkmose, at man holder sig til 20-30 kg kvælstof pr. ha, hvis der er blandet svampemiddel i.

Der er umiddelbart ikke forskel på, hvorvidt der er brugt lavdriftsdyse eller gødningsdyse.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.