Sådan sikrer jeg at min jord bliver sund

Anne Arentoft Kristensen, planteavler ved Odder, svarer på månedens spørgsmål i det nye nummer af fagmagasinet MARK, der udkommer 5. januar. Læs svarene fra alle fire deltagere i panelet i det nye nummer.

Hvad gør du for at sikre en sund jord?

 

Anne Arentoft Kristensen, Kysinggaard, Odder, planteavl på 390 hektar:

"Diversitet er afgørende for en sund jord.

Jeg tilstræber at veksle mellem vår- og vinterafgrøder, og at bredbladede afgrøder som raps og hestebønner/ært hver udgør omkring 10 pct. i sædskiftet. Frøgræs og havre indgår på mindst samme niveau.

Jeg tilstræber permanent plantedække, og at planterester efterlades i marken. Færdsel foregår i spor, når jorden er tør.

Som efterafgrøde foretrækker jeg blandinger af mindst fem arter. Det bidrager til, at forskellige kulstofforbindelser pumpes ud i rodzonen og stimulerer jordens mikroorganismer. Boghvede er blandt favoritterne, fordi den frigør fosfor fra jordens immobile fosforpulje.

Den mikrobielle biomasse er vigtig plantenæring og central for opbygning af humus. Jeg vil også gerne bruge bælgplanter, da de er gode til at opbygge struktur i jorden.

Kunsten er at undgå, at jordbearbejdning ødelægger den struktur, biologien har skabt. Men nogle gange ender i kompromisser."

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.