Såning af vårbyg er allerede i gang flere steder
Tidlig såning af vårbyg skal sikre bedre vækst i sønderjysk sandjord. I Nordjylland er håbet bedre rodnet

Fredag den 15. februar blev årets første vårbyg sået på Krogstrup I/S ved Rødding i Sønderjylland.  
Det fortæller partner i Krogstrup I/S, Mikkel Groth. 

”Det er det tidligste vi har sået nogensinde, men jorden var fin til det. Vi pløjede to dage før såning, og så var det fint”, siger Mikkel Groth. 

Det hidtil tidligste de har sået på bedriften var i 2014. Dengang kom vårbyggen i jorden 28. februar, og gav ifølge Mikkel Groth pæne syv ton per hektar. 

Vårbyggen er af typen Planet og grunden til den tidlige såning på de 30 af bedriftens 630 hektar er, at man håber på bedre vækst i den sandede jord. 

” Jeg håber at rødderne kan gå nedad, og ikke skyde opad. Så vi får et større rodnet. Og så får det jo en længere vækstsæson”, siger Mikkel Groth. 

Der er planlagt yderligere 20 hektar, hvor der skal sås vårbyg nu, mens yderligere 65 hektar skal tilsås senere, da jorden er af bedre kvalitet. 

Mikkel Groth står for markbruget, mens hans kompagnon står for de 700 styk malkekvæg. Foruden vårbyggen indeholder markplanen også 300 hektar majs, 125 hektar græs og 100 hektar vintersæd. 

Nordjysk eksperiment 

I Gandrup i Nordjylland har Søren Aaen også været tidligt ude med vårbyggen. Hos ham er arealet dog noget mindre, da der er tale om et eksperiment. 

”Det er bare et bette hjørne på fire hektar. Men vi har sgu aldrig prøvet at så vårbyg så tidligt”, siger Søren Aaen. 

Han forklarer, at grunden til forsøget er, at jorden simpelthen var klar.

"Det kan ikke blive bedre, så nu må vi se hvad der sker", siger Søren Aaen

Modsat Krogstrup I/S er jorden hos Søren Aaen kun harvet. 

”Der er tale om en jordtype to, så jeg håber at det kan give et bedre rodnet.”, siger Søren Aaen. 

De fire hektar er af sorten Planet.

I alt passer Søren Aaen 800 hektar, og har planer om i alt 100 hektar vårbyg. Resten af den omfangsrige markplan har han på stående fod ikke overblik over. 

Foruden planteavlen har Søren Aaen 3000 slagtesvin på stald. 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.