S-politiker: Landbruget har malet sig op i et hjørne i miljødebatten

Balancen mellem intensiv landbrugsproduktion og natur og miljø er det vigtigste landbrugstema i valgkampen. Men landbruget lurepasser, mener Orla Hav (S).

»Det vigtigste landbrugstema i valgkampen er at finde balancen mellem intensiv landbrugsproduktion og hensynet til natur, miljø og drikkevand. Desværre lurepasser landbruget ved helt at afvise, at der er et hensyn at tage,« siger Orla Hav, fødevareordfører for Socialdemokraterne.

Bør søge kompromis

Orla Hav mener, at landbrugets organisationer - både Landbrug & Fødevarer og Bæredygtigt Landbrug - billedligt talt har lagt armene over kors i debatten om miljøreguleringen, som Natur- og Landbrugskommissionen lagde op til nytænkning af.

Han efterlyser derfor en mere pragmatisk og kompromissøgende linje fra organisationerne.

Tæt på tålegrænser

»Regeringen har jo fastslået, at Danmark er et fødevareproducerende land, og at det skal det fortsat være. Den har også vist sig pragmatisk ved at anerkende, at kvælstofudledningen er reduceret, og ved at halvere randzonerne,« siger Orla Hav.

»Vi tager udgangspunkt i, at Danmark et effektivt og dygtigt drevet landbrugsland. Men det betyder altså også, at vi kommer meget tæt på naturens tålegrænser. Derfor er det et problem, at man fra landbrugets side melder sig ud og siger: Vi accepterer ikke, at der er et hensyn at tage til den balance, som skiftende regeringer ellers har lagt vægt på,« siger Orla Hav.

Græs kan erstatte soja

Orla Hav har ikke noget bud på, hvordan og hvornår en ny miljøregulering vil være en reel mulighed. Men artikler i Nordjyske Tidende (og før det i Landbrugsavisen, red.) har givet ham et nyt håb om en løsning, som måske kan redde både miljøet og landbrugets økonomi:

»Jeg læste om en forsker fra Aarhus Universitet, som sagde, at den store soja-import vil kunne erstattes, hvis vi omlægger en stor del af landbrugsproduktionen i de vandnære områder ved Limfjorden og Mariager Fjord til græsmarker og kløver. Det indeholder meget protein og optager meget kvælstof, så man reducerer udvaskningen af kvælstof fra rodzonen, selvom man gødsker. Hvis vi høster det og udvinder proteinet, bliver det måske en løsningsmulighed,« siger Orla Hav.

 

LÆS INTERVIEWS MED FØDEVAREORDFØRERE

Landbrugsavisen.dk har interviewet alle ordførere og stillet kritiske spørgsmål til deres landbrugspolitik. Bliv klogere på deres holdninger i vores interviews.

Mette Bock: Vi vil bide VKO i haserne efter valget

Venstre: Valget er afgørende for »det landbrug, vi kender«

DF-politiker: Kvælstof-debat løber let af sporet

Konservativ: Undergødskning koster regnskov i Sydamerika

Kristendemokrater vil bevare selvejet med loft over landbrugsstørrelser

Radikale: Ingen grund til at lempe gødningsregler

S-politiker: Landbruget har malet sig op i et hjørne i miljødebatten

Alternativet: Landbruget skal være 100 pct. økologisk om 25 år

SF: Landmænd skal dele gevinsten ved mere gødskning

Enhedslisten: Drænvandsmålinger kan ikke bruges til noget

PARTIERNES LANDBRUGSPOLITIK: 

LandbrugsAvisen har bedt alle partierne svare på tre centrale spørgsmål om landbrugets fremtid. Se deres svar her.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.