Satellitter viser, om du skal vækstregulere

Vækstregulerings-prognosen i Crop-Manager er et godt værktøj til at vurdere hvede- og rugmarkers risiko for lejesæd - og dermed behovet for vækstregulering.

Grøn, gul og rød mark. Det er de farvekoder, du skal forholde dig til i CropManagers Vækstreguleringsprognose, der viser markernes risiko for lejesæd. Her kan du se farverne for alle dine hvede- og rugmarker.

Grøn betyder lav risiko for lejesæd (score under -2), gul medium risiko (-2 til 3) og rød høj risiko (over 3). Værktøjet kan du bruge som rettesnor, sammen med dit kendskab til markerne, når du vurderer, om de skal vækstreguleres.

»Risikoen for lejesæd udregnes som en pointsum for marken, der vises som farvekoder. Pointsummen er baseret på markens biomasse - målt af satellit. En kraftig afgrøde har nemlig større risiko for lejesæd, og det ses tydeligt fra satellit. Derudover inddrages markens jordtype, sort, sådato, N-mængde, tidspunkt for gødskning etc. fra MarkOnline. Det er vigtigt, at oplysningerne er opdateret«, siger specialkonsulent Marian Thorsted, Seges.

God sammenhæng

Seges lavede en analyse af 330 vinterhvedemarker i 2019, Den viste, at der var en rigtig god sammenhæng mellem markens pointscore i Vækstreguleringsprognosen og risikoen for efterfølgende lejesæd.

»Vores analyse viste, at satellitmålinger af markens biomasse i marts gav en god forudsigelse af markens lejesædsrisiko. Jo støre biomasse i marts, desto mere lejesæd var der senere på sæsonen«, siger hun.

Sammenhæng mellem biomasse og lejesæd skal dog undersøges flere år, før hun vil konkludere, at vækstregulering alene baseres på biomasse.

Du skal selv vurdere

Selvom marken vurderes til høj eller medium risiko for lejesæd, kan det påvirkes af de efterfølgende vejrforhold. En meget tør periode i foråret eller et forår med meget kølige forhold kan reducere behovet for vækstregulering. Det kan prognosen ikke korrigere for, så det skal du selv vurdere.

»Den gennemsnitlige biomasseudvikling for hvede på landsplan i efteråret 2020 ligner meget efteråret 2018, hvor der også var en meget kraftig vækst. Det resulterede i større lejesædsrisiko i 2019 end i et gennemsnitsår. Det kolde vejr i februar 2021 kan dog have reduceret biomassen betragteligt. Og det nuværende kølige vejr betyder, at afgrødens vækst og udvikling foregår langsommere end fx. i det varme 2019. Begge dele trækker den anden vej og reducerer risiko for lejesæd«, siger Marian Damsgaard Thorsted.

Faktaboks

Adgang til prognosen

  • Vækstreguleringsprognosen er en del af varslingspakken i CropManager.
  • Det er muligt at tegne et abonnement nu og prøve det i op til en måned før betaling. Hvis man fortryder indenfor en måned, koster det ikke noget.

Kilde: Marian D. Thorsted, Seges

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.