Se billederne: Kornafgrøde sået 2. januar - kan give 10-15 hkg ekstra
Carsten Rønde, Trige ved Aarhus, stod for årets - måske - første såning den 2. januar. Hos den østjyske økolandmand er den tidligt såede vårhvede skredet igennem, og står og praler her midt i juni. Den store ubekendte er insektangreb, som kan skære toppen af udbyttet.

"Vårhveden sået 2. januar ser rigtig godt ud. Efter jeg tildelte gylle i midt april har jeg ikke foretaget mig noget i marken. Hveden er skredet igennem i løbet af den seneste uge, og markerne næsten helt fri for ukrudt."

Sådan lyder det fra Carsten Rønde, Trige ved Aarhus, om fem hektar med tidligt sået økologiske vårhvede af sorten Haranda, og han fortsætter:

"Mon ikke der står ekstra 10-15 hkg pr. hektar i forhold vårhvede sået i april? Der er rigtig mange, der er holdt ind til siden og har kigget - og det er også spændende."

Ud over den tidligt såede hvede 2. januar har den østjyske øko-landmand sået tre hektar med vårhvede 2. april, og der er ingen tvivl om at den tidligst såede vårhvede kæler mest for øjet her midt i juni.

Målet med den tidlige såning er, at planterne skal buske sig bedre og udvikle større aks, så han kan lande et pænt større udbytte end ved normalt såtidspunkt i begyndelsen af april.

Mark Plus følger tidligt sået vårhvede hos Carsten Rønde. Læs tidligere artiker her:

Se billederne: Så godt står kornafgrøde sået 2. januar

Kornafgrøde sået 2. januar: Marken ser fantastisk ud her i solen

Årets (måske) første såning: Landmand sår fem hektar to dage inde i januar 

Gået lige efter bogen

De seneste to måneder har vårhveden hos Carsten Rønde fået en passende mængde sol, blæst og varme, og senest også 30 mm nedbør med mere vand på vej i weekenden, så det er en meget tilfreds landmand, der nu kan nyde sommeren og afvente høsten i august.

"Det er gået lige efter bogen. Det eneste jeg nu er nervøs for, er, at hveden bliver skadet af insekter, især bygfluen. Den var plagsom sidste år i specielt april-sået vårhvede, mens den ikke gik tidligt sået vårhvede, så måske kan vi slippe for angreb i januar-sået hvede.

Bygfluen kan vi som økologer selvfølgelig ikke gøre noget imod," konstaterer han

Han forventer et høsttidspunkt for den tidligt såede hvede omkring 20. august, og det vil formentlig være to-tre uger tidligere end april-sået vårhvede, lyder vurderingen.

Sået efter tre forskellige forfrugter

Carsten Rønde har sået vårhveden 2. januar efter tre forskellige slags forfrugt - havre, vinterhvede og græs.

Lige nu klarer vårhvede med forfrugt havre sig bedst, måske fordi der var selvsået kløver på marken efterfølgende. Men også vårhvede med forfrugt græs retter sig, hvilket kan skyldes en mindre tildeling af gylle i april, og at græsmåtten nu frigiver N.

Midt i april var markerne pænt rene, og derfor blev de sædvanlig to gange strigling droppet.

Til sammenligning med den tidligt såede vårhvede er en tre hektar stor vårhvedemark sået 2. april først nu ved at skride igennem, og den ser en anelse mere tørkeramt ud. Marken er striglet to gange som normalt.

Forrige år forsøgte Carsten Rønde sig med at så vårhveden i november, men den druknede i en våd vinter, og set i bakspejlet har han i indeværende sæson haft held i sprøjten med at droppe efterårssåningen og i stedet vælge at så tidligt i det nye år.

Herunder er vist fotos af vårhveden sået 2. januar plus et foto af vårhvedemarken sået 2. april.

Carsten Rønde driver i alt 165 økologisk planteavl på bedriften Trige Vestermølle, hvor markplanen blandt andet tæller vår- og vinterbyg, hvede, triticale og græs. Derudover har han økologiske søer og producerer hvert år 2.600 økologiske slagtesvin og 45 økologiske ammekøer.

Vårhvede sået 2. januar med forfrugt vinterhvede. Foto taget 4. juni. Tildelt 55 ton staldmøg pr. hektar midt april. Bgeyndende skridning.

 

Vårhvede sået 2. januar med forfrugt vinterhvede. Foto taget 15. juni.  Tildelt 55 ton staldmøg pr. hektar midt april. Hveden er skredet igennem. Der er optræder lidt rajgræsser og kamiller i marken, men det er ganske lidt og giver ingen bekymring. 

 

Vårhvede sået 2. april. Forfrugt vårbyg. Foto taget 16. juni. Begyndende skridning.

 

Faktaboks

Vårhvede sået 2. januar

  • I alt fem hektar, fordelt på tre forskellige forfrugter: havre, vinterhvede og græs
  • Marker pløjet 30. december, JB 4-5 jord, derefter tørret tre dage
  • Sorten Haranda, 265 kg udsæd pr. hektar
  • Sået med 4 meter Amazon rotorharvesæt

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.