Se listen for årets sortsforsøg: Hybrider topper i vinterbyg
De seks-radede hybrid-vinterbygsorter har igen i år givet mest i årets sortsforsøg i vinterbyg.

De seks-radede vinterbyg-hybridsorter topper ligesom de foregående år i dette års Landsfosøg.

Jettoo, SY Galileoo, SY Kingsbarn og Toreroo ligger med foroldtal på henholdsvis 106, 105, 103 og 102. Dermed indtager hybridsorterne de øverste placeringer, når det gælder udbytter i årets sortsforsøg i vinterbyg.

De højestydende linjesorter er den seks-radede KWS Kosmos, samt de to-radede KWS Patriot og Valerie der i årets forsøg har givet forholdstal 101.

Forholdstallene er beregnet ud fra udbyttet i en målesortsblanding af fire sorter: Den seks-radede KWS Kosmos samt de to-radede Neptun, KWS Infinity og Comeback.

Udbyttet målesortsblandingen var 92,3 hkg pr. hektar.

Fem sortsforsøg

»Vi har desværre været nødt til at måttet kassere nogle af de anlagte sortsforsøg i vinterbyg i år, på grund af de vanskelige etablerings- og vækstbetingelser i efteråret og vinteren. Derfor er der i år kun fem sortsforsøg i vinterbyg, der er blevet godkendt«, fortæller Leif Hagelskjær.

Ud fra disse forsøg er nogle af de vigtigste resultater vist i tabellen.

Alle resultater fra forsøgene kan ses på www.sortinfo.dk.

»Ved sammenligning af forholdstallene skal man være klar over, at den såkaldte LSD-værdien er på 4,2. Det vil sige, at der ikke er sikker forskel på udbyttet i sorter med for eksempel 101 og 97 i forholdstal«, siger Leif Hagelskær.

Populære sorter

De fire sorter, der udgør den største del af fremavlsarealet (68 pct.), ligger alle med forholdstal på mellem 97 og 101 i årets forsøg.

Det er de to-radede sorter Comeback, Neptun og Valerie og den seks-radede KWS Meridian.

Der er også nye sorter, der gør sig bemærket i årets forsøg.

SY Kingston er en ny hybridsort med et udbytte på forholdstal 104.

KWS Wallace er en ny seks-radet sort med forholdstal 103.

LG Globetrotter og nummersorten SJ 171111 har ligeledes givet forholdstal 103. De er begge to-radede sorter.

Sorternes sundhed

I sortsforsøgene er det registreret, hvor modtagelige de enkelte sorter er over for svampesygdomme, ligesom det er afprøvet, hvor store merudbytter der er ved svampebekæmpelse i de enkelte sorter.

Svampebekæmpelse har i målesortsblandingen givet et merudbytte på 6,0 hkg pr. hektar. Det er gennemsnitligt set over de seneste mange år. Det er dog ca. 10 hkg pr. hektar lavere end i 2019.

De sundeste sorter har givet under 5 hkg pr. hektar i merudbytte for svampebekæmpelse. Det er Toreroo, KWS Patriot, Comeback og Jettoo.

KWS Kosmos og Jakubus har givet over 10 hkg pr. i merudbytte for svampebekæmpelse.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.