Sejlskæreborde har fået medvind hos planteavlerne
Der bliver flere og flere mærker og typer af sejlskæreborde at vælge imellem. I det nye nummer af fagmagasinet MARK kan du se en sammenligning af syv forskellige sejlskæreborde.

Sejlskærebordene kan med deres jævne ilægning øge mejetærskerens kapacitet.

Hidtil har mejetærskerproducenterne dog primært markedsført deres traditionelle skæreborde med indføringstromle i Danmark. Imens har de betragtet sejlbordene som en løsning til de lande, hvor udbytte og halmmængde er lav.

Alligevel er der opstået en interesse for sejlskæreborde i Danmark - først og fremmest til de største mejetærskermodeller, der kører på store landbrug med et korn- og raps-sædskifte.

I takt med at sejlskærebordene også har bevist deres værd i mere besværlige afgrøder som frø, er de gået fra at være en sjældenhed til et normalt syn. Især på mejetærskere der alternativt ville køre med vario-skæreborde på 30 fod og opefter.

Mejetærskerproducenternes tilbageholdenhed har givet plads til eksterne leverandører af disse skæreborde. Mejetærskerne er derfor typisk købt uden skærebord og derefter forsynet med et fra eksempelvis canadiske MacDon eller HoneyBee.

Nye mærker og typer lanceret

Inden for de sidste par år er mejetærskerproducenterne kommet ud af busken, og fire af de store mærker markedsfører nu deres egne sejlskæreborde. Disse er enten forbedrede udgaver af allerede eksisterende modeller. Eller helt nyudviklede modeller tilpasset til europæiske krav.

Udvalget af sejlskæreborde stiger. Ét er særlig frø-egnetMaskiner Torsdag 1. november 2018 · 00:00

Imens har udviklingen ikke stået stille hos canadierne, der også for nylig har lanceret nye modeller.

Desuden fik tyske Geringhoff, der også producerer sejlskæreborde, sidste år sin egen importør i Danmark.

Det betyder, at der lige nu er flere mærker af sejlskæreborde at vælge imellem end tidligere.

Samtidig er de nyeste rystermaskiner blevet så store, at også de kan håndtere 10 til 12 meter brede sejlskæreborde. Derfor er det i dag relevant at overveje denne type skærebord på langt flere mejetærskere.

Ud over at give en jævn ilægning, der resulterer i en ensartet belastning af tærskeværket, har sejlbordene flere store fordele afhængig af type.

Læs mere i det nye nummer af MARK Special, der udkommer på mandag 5. november.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.