Seks gode råd til at undgå selvantændende hø

Tillader vejret det, så lad høet ligge en ekstra dag på marken selv om du mener, at det er tørt nok, før du presser det, lyder et af rådene til at undgå selvantændende hø.

Hø kan selvantænde, hvis det bliver taget ind i laden, inden det er tørt - og faktisk skyldes flere gårdbrande de seneste år selvantændelse i fugtigt hø eller halm, fortæller forsikringsselskabet Topdanmark.

Selskabet har opstillet seks gode råd til at undgå selvantændende hø, se faktaboksen.

Lad høet ligge en ekstra dag

Alle landmænd kender til den fugtige varme og duft af hø, som man mærker, når man får kørt hø ind i laden, inden det er helt tørt. Ofte er det ganske ufarligt, men hvert år sker det, at høet bliver så varmt, at det selvantænder.

Det kan have store konsekvenser, hvis landmanden tager høet ind i laden for tidligt.

"Ikke nok med at fugtigt hø ved høj temperatur risikerer at selvantænde, samtidig er der også stor risiko for, at det fugtige hø mugner og er ubrugeligt som foder.

"Tillader vejret det, så lad høet ligge en ekstra dag på marken selv om du mener, at det er tørt nok, før du presser det,” anbefaler Svend-Anker Worm, som er agronom i Topdanmark.

Selvantændelse er en kemisk proces

Hvis der er adgang til vand og ilt, vil der ske en nedbrydning af plantematerialet, som frembringer varme.

”Hvis varmen ikke kan ventileres bort, accelereres processen og temperaturen kan blive så høj, at høet selvantænder. Risikoen er størst, hvor der er vådt og tørt materiale sammen. Opvarmningsprocessen kan starte i det våde græs, fx en klat fra et skyggested på marken og så antænde det, som er tørt,” siger han.

En optælling af skader i Topdanmark de senere år viser, at det typisk er en til fire uger, efter høet er kørt ind, at selvantændelsen sker.

Mål høets temperatur

Svend-Anker Worm medgiver, at det kan være svært at vurdere, hvornår høet er tørt nok.

”Som hovedregel kan man stikke en hånd ind i halmballen, og hvis man ikke kan holde hånden derinde, fordi det er for varmt, bør man overveje at tage høet ud fra lageret igen,” siger han, og anbefaler brug af termometer.

Den præcise temperatur inde i høet kan man måle ved at stikke et termometerspyd eller et elektrikerrør med termometer ind i stakken, trække det ud igen og hurtigt aflæse, hvor varmt det er.

Topdanmark oplyser, at Beredskabsstyrelsen anbefaler, at man dagligt måler ved temperaturer over 50 grader, og at man ved 70-80 grader kører høet ud igen for at undgå en storbrand.

Faktaboks

Gode råd, der kan forhindre brand

  • Lad høet ligge på marken i længere tid, inden det presses og tages ind
  • Når du mener, at høet er tørt nok, så lad det ligge en ekstra dag – hvis vejret er til det
  • Vær opmærksom på temperaturen og lugten i laden
  • Tag temperaturen på høet ved brug af termometer. Den bør ikke overstige 50 grader
  • Lad hø fra skyggeområder i marken fx ved læhegn ligge ude efter presning i nogle dage ekstra
  • Hvis der er tvivl, om høet er tørt nok, kan ballerne i stedet wrappes og oplagres ude uden risiko.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.