Sektordirektør: Årets høst - god for dem, der har prissikret
Målt i kr. og øre er årets høst til de nugældende priser ikke mere værd end sidste års katastrofehøst. Professionelle landmænd bør have forholdt sig aktivt til de prisudsving, der er, mener sektordirektør.

At årets tæt-på-rekordhøst ikke er mere værd end sidste års katastrofehøst viser, hvor vigtigt det er at låse prisen løbende året igennem.

Det mener Troels Toft, sektordirektør, Planter, Seges.

I hele træskolængder er årets kornhøst ikke mere værd end sidste års kornhøst. Sidste års kornhøst var 30 procent mindre end i år, mens det i år er prisen, der er 30 procent mindre end sidste år. Det er godt for dem, der skal fodre og skidt for dem, der skal sælge, påpeger Troels Toft.

”Det bøjer i neon, at man som landmand er prisgivet naturens luner og prisudsving. For at være en dygtig landmand, skal man også kunne handle på de rigtige tidspunkter. Det er vigtigt at prøve at dække sig af så godt, man kan”, siger han.

Realiteten er da også, at det ikke er alle, der må nøjes med den pris, der gælder lige nu. Nogle har låst prisen, da den var højere.

Kornhøsten tæt på rekord - men den er ikke mere værd end sidste år for planteavlerenMark Fredag 6. september 2019 · 06:22

Et eksempel: For et år siden kunne man ifølge www.kornbasen.dk sælge 2019 høsten til 120-130 kr. pr. hkg foderhvede og 145 kr. pr. hkg maltbyg. Dengang var det lavere end den daværende aktuelle pris, men det er til gengæld 20-25 kr. højere end den nuværende pris. Med 10 ton hvede, svarer det til 2.000 kr. - 2.500 kr. mere pr. hektar, hvis man havde låst prisen for et år siden.

”Man kan selvfølgelig ikke vide, hvad vej prisen går, og man kan ikke hver gang ramme toppen, men at være professionel landmand indebærer, at man afdækker prisen – i hvert fald for en del af avlen”, siger Troels Toft.

Han peger på, at det i Storbritannien er ret normalt at sælge en tolvtedel af høsten hver måned for at følge markedet.

Hvis man ikke prisafdækker overhovedet, vil man få større udsving i økonomien, og det er en ulempe, mener han.

”Jeg tror, at dem der låner penge til landmændene, kigger på, hvor dygtig man er til at sikre sig mod store udsving. Når man opstiller et budget, så er det en fordel at kunne sige, at man har solgt en del af sin avl til en pris, så de ved, at man har X kr. i kassen”, siger han.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.