Skadedyr overraskede i hvede i efteråret - men sygdom er pist væk
Trods mange græsviruscikader i efteråret ser sjællandsk planteavlskonsulent ikke hvede-dværgvirus i hveden i dette forår.

»I efteråret var der overraskende mange græsviruscikader på Sjælland. Dem plejer vi ikke at se, men det skyldes sandsynligvis den tørre og varme sommer og det lune efterår«, siger Lars Skovgaard Larsen, konsulent hos VKST.

Cikader er især kendt fra Slovakiet, Tjekkiet og Midtsverige, hvor den overfører virussygdommen hvededværgvirus til hvede. Sygdommen minder om havrerødsot, som også overføres i efteråret fra bladlus.

Men der var rigtig mange cikader, mange var bekymrede - og nogle sprøjtede. Det anbefalede vi dog ikke, da vi mente, at risikoen for skade var meget lille", fortæller han.

"Her i foråret kan vi konstatere, at efterårets bekymringer for angreb af hvededværgvirus tilsyneladende var overdrevet, da vi ikke ser hvede-dværgvirus i hvedemarkerne.

Nyt MARK udkommer næste uge: Stort potentiale i at graduere ukrudtssprøjtningMark Fredag 3. maj 2019 · 07:09

En forklaring kan være, at cikader er en vektor for virusset. Det betyder, at de skal have syge planter med virus at suge fra for at kunne overføre det til andre planter. Og da sygdommen er næsten ukendt i Danmark, har der nok ikke været smittestof at overføre.

Så frygten i efteråret viste sig ubegrundet. I efteråret så vi heller ikke de kraftige angreb af bladlus og vi ser heldigvis heller ikke ret meget havrerødsot«, siger han.

Se flere aktuelle råd til marken i det nye nummer af fagmagasinet MARK, der udkommer i næste uge.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.