Skimmel driller i årets løghøst - udbytte tegner alligevel pænt
Mere løgskimmel har givet mindre udbytte og større omkostninger til bekæmpelsesmidler, forklarer konsulent.

Løgavlerne på Nordfyn og i Midtjylland har været særligt hårdt ramt af løgskimmel i årets høst. En forklaring kan være vejrforholdene - det har formentlig været et par grader for varmt, siger Peder Krogsgård, konsulent i HortiAdvice.

"Der har været temmelig meget løgskimmel. Det har givet et mindre udbytte, selvom man har gjort alt for at bekæmpe det - men der er ikke ret mange midler at bruge længere. Udbytte stod til at blive lidt mindre, men det ser nu ud til at blive rimelig pænt alligevel", siger Peder Krogsgård.

Der var også en del generelle udfordringer med såningen i år. Jorden var ikke nær så nem at lave et ordentligt såbed i. Der kom slet heller ingen regn i april, men det lykkedes så alligevel at få det til at spire i maj.

"Det er mod forventning, at udbytterne er pæne. Men det ser rigtig fornuftigt ud med et fint høstvejr. Først frilægges løgene ovenpå jorden, hvor de tørres færdige, og når vi skal hente dem hjem, skal vejret faktisk være lige så fint som i kornhøsten, og det er det jo i år", siger Peder Korsgård.

Fra helvede til himlen

Hos grøntavlerne Brødrene Kjeldahl på Samsø, går det også godt med årets løghøst. Især i forhold til det tørre år i 2018 og det ekstremt våde år i 2019, er det meget tilpas i 2020, lyder meldingen.

"Det er jo at gå fra helvede til himlen, for dyrkningsmæssigt har det været positivt med en tilpas mængde sommer, varme og regn", siger Jens Kristian Kjeldahl, der er den ene ejer af virksomheden.

Han fortæller, at der på Samsø var et stabilt såvejr, fordi det blev rigtig fint forår i fire uger, efter det havde regnet massivt under såning. Den kombination etablerede en god løgkultur i jorden.

"Der var lige en periodei begyndelsen, hvor det gik lidt trægt, og vi var bekymrede for løgudviklingen, men så kompenserede de varme perioder for det", siger Jens Kristian Kjeldahl.

Der er 24-25 løgavlere i Danmark, som producerer løg på et samlet areal på 1.500 hektar. Det inkluderer både konventionelle og økologiske løgavlere.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.