Slut med vissen hvede: Forskere knækker kode for tørketolerans

Engelske forskere har udviklet hvedeplanter med færre spalteåbninger end konventionelle planter, og det betyder en markant bedre vandhusholdning for planten samtidig med at udbyttet bliver fastholdt.

Hvad har danske planteavlere brug for lige nu med tørken i 2018 i frisk hukommelse? Ja, naturligvis en hvedeplante, der kan klare sig med minimalt nedbør uden udbyttetab.

Den drøm - som utvivlsomt også lever hos landmænd under langt sydligere himmelstrøg end de danske -  kan meget vel være kommet et stort skridt nærmere virkeligheden. 

Engelske forskere ved universitet i Sheffield har nemlig udviklet brødhvedeplanter med færre mikroskopiske spalteåbninger, såkaldte stomata, end i konventionel hvede.

En plante bruger stomata, der findes på de grønne plantedele, til at udveksle gasser, herunder vanddamp og kuldioxid, med luften. I tilfælde af tørke lukker planten for stomata for at begrænse tab af vand.

Med færre stomata kan den nyudviklede hvedeplante bruge vandet mere effektivt end almindelig hvede samtidig med at både fotosyntese og udbytte bliver fastholdt, skriver flere netaviser, blandt andet Farmers Weekly og Tvnews om studiet, der er offentliggjort for nylig i Journal of Experimental Botany.

Normalt vil en hvedeafgrøde forbruge 1.800 liter vand til at producere et kg hvedekerner.  

Måske også mindre modtagelige overfor sygdomme

I studiet blev hveden dyrket under forhold, som kan tænkes at forkomme i fremtiden - med højt CO2-indhold i luften og mindre vand tilgængeligt. 

De engelske forskeres arbejde er en fortsættelse af et tidligere forsøg, hvor de udviklede risplanter med færre stomata og som kunne klare sig med 40 procent mindre vand end konventionelle rissorter. 

I et andet forsøg har det vist sig, at planter med færre stomata er mindre modtagelige overfor sygdomme. Forskerne håber, at dette også vil være tilfældet med de nyudviklede hvede- og risplanter.

"Hvedeplanter, som bruger vand mere effektivt, vil hjælpe med til at brødføde en voksende verdensbefolkning, samtidig med at vi bruger færre naturressourcer - og det vil gøre vores fødevareproduktion mere modstandsdygtig overfor klimaforandringer", udtaler Julie Gray, professor ved University of Sheffield.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.