Slutspurt redder udbyttet for kartoffelavler

Årets kartoffelhøst er på højde med de seneste 10 års gennemsnit. Tilmed har priserne på stivelse rettet sig langt hurtigere end ventet.

Det så sløvt ud i foråret for landets kartoffelavlere. Priserne på kartoffelstivelse var under pres, og helt frem til de første kartofler blev taget op først i september, lignede det en høst under middel.

Men priserne har rettet sig, og takket være en fortrinlig vækst-mæssig slutspurt ser årets kartoffelhøst ud til at blive lige så god som de seneste 10 års gennemsnit.

Henrik Madsen er en af de kartoffelavlere, som har haft årets kartoffeldyrkning helt tæt på. På sin planteavlsejendom ved Sunds dyrker han kartofler på 270 ud af sine i alt 500 hektar.

Stor variation i udbytter

"I år er vi virkelig blevet straffet, hvis vi har trådt ved siden af. Både med hensyn til at dyrke kartoflerne i et presset sædskifte og i forhold til gødskning og vanding", siger Henrik Madsen.

Ligesom mange andre avlere oplevede han i foråret problemer med fritlevende nematoder, der angreb kartoflernes rødder og hæmmede væksten.

"Det har præget kartoflerne. Derfor har jeg i år marker, som kun giver 8 ton stivelse pr. hektar, mens jeg har andre marker, der giver 12 ton stivelse pr. hektar«, siger Henrik Madsen.

Han er dog godt tilfreds med, at han formentlig ender med et gennemsnitligt udbytte på ca. 10 ton stivelse pr. hektar. Det er båret af et højt indhold af stivelse i kartoflerne, da der mængdemæssigt er en mindre mængde kartofler end normalt.

Let optagning

Ud over at dyrke 160 hektar stivelseskartofler, dyrker Henrik Madsen også spise-, pulver- og læggekartofler.

"Det har været meget tydeligt, at den varme sensommer har øget udbyttet i kartoflerne betydeligt", siger Henrik Madsen.

Det oplevede han, da han tog pulverkartoflerne og de tidlige spisekartofler op i begyndelsen af september. Pulverkartoflerne gav 20 pct. mindre end de seneste fire års gennemsnit.

Henrik Madsen tørrer spise- og læggekartoflerne i takt med, at de tages op. Det sker ved at blæse varm luft gennem kartoflerne i 16 timer i en vogn.

"Det har været dyrere end normalt, da el-priserne er strøget i vejret. Således har tørring af kartoflerne kostet 12.000-15.000 mere end normalt - svarende til ca. én krone pr. tønde kartofler", fortæller Henrik Madsen.

Emneord Top2 PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.