Små marker lige så godt for flora og fauna som uopdyrkede arealer

Forskere har i et stort feltstudie vist, at de positive effekter på dyr og planters mangfoldighed ved mindre marker og flere forskellige afgrøder er lige så store som ved enge og blomster i markernes randzoner.

Et stort hold forskere fra blandt andet Frankrig, Tyskland og Sverige har undersøgt, hvilken effekt det har på dyr og planters mangfoldighed at have mindre marker, hvor der dyrkes forskellige afgrøder.

Forskerne har fundet frem til, at mindre marker øger mangfoldigheden markant. Forklaringen er, at der ved mindre marker og mere skiftende afgrøder tilbydes flere forskellige miljøer, som dyr og planter kan trives i.

Studiet blev gennemført i otte forskellige regioner i Europa og Canada, hvilket gør det til den største undersøgelse, der rent geografisk nogensinde er lavet indenfor feltet, skriver netavisen ATL..

Øget bestøvning opvejer tab

Forskerne anerkender, at landmænd tit foretrækker at have store marker. Det gør som regel arbejdet på dem mere effektivt hvilket sænker omkostningerne.

Foskerne mener dog, at den øgede bestøvning samt et mere mangfoldigt dyre- og insektliv omkring markerne vil medføre, at driften af mindre marker godt kan betale sig.

Undersøgelsen viser samme effekt ved større variation af afgrøder, som ved små områder såsom blomster i randzoner og levende hegn, hvor man ikke dyrker afgrøder

Helt konkret viste studiet således, at der ved at gå fra en gennemsnitlig markstørrelse på 5 hektar til 2,8 hektar var lige så stor stigning i mangfoldigheden, som hvis man øger arealet af uopdyrkede områder fra 0,5 pct. til 11 pct.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.