Smal landbrugsaftale landet sent mandag aften
Regeringen har netop indgået aftale om en fødevare- og landbrugspakke med Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti.

Det blev ikke den brede aftale om landbrugspakken, som mange havde håbet på. Men en aftale blev det: Regeringen har netop indgået aftale om en Fødevare- og landbrugspakke med Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti, det vil sige de oprindelige partier bag planerne om en landbrugspakke.

Pakkens nærmere indhold præsenteres tirsdag 22. december kl. 10.00 i Miljø- og Fødevareministeriet.

Paradigmeskift

I Liberal Alliance begræder fødevareordfører Mette Bock ikke, at det blev en smal aftale.

I en pressemeddelelse skriver partiet:

»Regeringen har sammen med blandt andre Liberal Alliance netop landet en landbrugsaftale, som giver dansk landbrug en fair chance for at blive økonomisk og miljømæssigt bæredygtig i fremtiden. Et paradigmeskift, som Liberal Alliance har kæmpet for i årevis.«

»Vi vender kasketten«

Og Mette Bock løfter samtidig sløret for aftalens indhold.

»Med denne aftale vender vi ganske enkelt kasketten. Vi sikrer, at der kommer en mere målrettet regulering, at fokus flyttes fra modeller til målinger, og at reguleringen af landbruget baseres på faglighed i stedet for følelser. Der investeres nu i en omlægning af landbruget, der kan gøre landbruget både økonomisk og miljømæssigt bæredygtigt i fremtiden. Uden Liberal Alliances indsats var vi ikke kommet så langt,« siger Liberal Alliances landbrugsordfører Mette Bock.

Massiv omlægning

Mette Bock beskriver videre aftalen som et »første skridt på vejen i en massiv omlægning af dansk landbrug, som udover at sikre en mere rimelig regulering, også sikrer landmændene en bedre konkurrenceevne overfor udlandet.«

»Miljøhensyn er vigtige, men det har ikke givet mening, at landmændene for eksempel ikke har kunnet gødske efter planternes behov. Det tager vi første skridt til at ændre nu, så dansk landbrug i endnu højere grad bliver i stand til at konkurrere med vore naboer,« udtaler Mette Bock.

Valgfrihed mellem virkemidler

»Med den ny aftale er der fortsat styr på udledningen af kvælstoffer, og samtidig sikrer vi, at landmændene kan vælge mellem en række nye virkemidler, som kan tilpasses det enkelte landbrug,« siger partiets miljøordfører Carsten Bach.

 

Ret til at udfordre

Landmændene får desuden som noget helt nyt en udfordringsret, som Liberal Alliance har kæmpet for, hedder det i pressemeddelelsen.

Det indebærer, at landmændene kan lade egne, godkendte målinger gå ind i myndighedernes beregning af, hvordan der skal gødskes i de konkrete vandoplande.

Får stoltheden tilbage

»Landbruget får med denne melding stoltheden tilbage og mulighed for at afbetale noget af den gæld, som er oparbejdet i de senere år. Det er godt for både, landbruget, dambrugerne, fiskeriet, naturen og den samlede, danske økonomi,« siger Mette Bock.

Emneord Landbrugspakke Mette Bock Liberal Alliance

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.