Smart system sprøjter kun på ukrudt - afgrøde går fri
Basf og Bosch lover nyt digitalt, avanceret system til præcisionssprøjtning af ukrudt klar til landmændene i 2021.

Siden 2016 har BASF og Bosch samarbejdet om at udvikle et intelligent system til at præcisionssprøjte med planteværnsmidler, kaldet Smart Spraying.

De to virksomheder har nu intensiveret udviklingen af Smart Spraying ved fysisk at flytte sammen i et projektcenter, og systemet vil være klar til markedet i 2021, fortæller Basf.

Smart Spraying beskrives som et intelligent system, der kan skelne mellem ukrudt og afgrøde og primært doserer plantebeskyttelsesmiddel på selve ukrudtet. Det betyder, at forbruget af kemi bliver reduceret markant.

Når maskinen kører hen over marken, filmer de påmonterede kameraer beplantningen på hele området. Et intelligent sprøjtesystem analyserer sensorernes signaler online og identificerer planterne.

Systemet styrer derefter sprøjtedyserne og doserer plantebeskyttelsesmidlet i det omfang, der er ukrudt. Det hele foregår i løbet af millisekunder. Det betyder også, at områder uden ukrudt ikke bliver sprøjtet.

Smart spraying koblet på field manager

I udviklingsprojektet er det Boschs opgave at udvikle kamerasensor-teknologien, billed-behandling og -genkendelse, kontrolenheder og systemets forbindelse til sprøjten.

”Teknologien er koblet op på vores digitale løsning xarvio field manager, som bruger flere parametre til præcist at afgøre, hvilket og hvor meget plantebeskyttelsesmiddel den enkelte plante skal have,” forklarer Robert Racz, head of Basf Agricultural Solutions Nordic.

xarvio field manager er en digital løsning, som hjælper landmænd med at træffe de rette beslutninger på en række områder inden for deres felt. Målet med løsningen er at opnå en mere effektiv og miljøvenlig dyrkning, fortæller Basf.

Landmanden kan altid få en præcis status over sin mark, anbefalinger til dyrkning og downloade kort med forslag til plantebeskyttelsesmiddel og dosering for alle områder af marken.

Første forsøg fået godt

”De indledende forsøg med en prototype af vores Smart Spraying-løsning i Europa samt Syd- og Nordamerika har indtil videre givet ekstremt positive resultater.

De næste skridt inden markedslancering er at optimere dysernes præcision for at opnå optimal dosering af plantebeskyttelsesmidlet,” siger Robert Racz.

Ud over Smart Spraying-teknologien arbejder Basf med xarvio også intensivt på løsninger, der kan bidrage med mere bæredygtig produktion.

Det inkluderer blandt andet klassificering af eksternt stress i planten, automatiserede bufferzoner og at registrere biodiversitet på henholdsvis dyrkbar og ikke-dyrkbar jord.

sbu

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.