Snart slut med frilandsjordbær: Vejret har drillet i hele sæsonen

Udfordringerne for landets jordbæravlere startede tidligt i sæsonen - og fortsatte.

"Året i år har igen været et udfordrende år for jordbæravlerne. Også mere udfordrende end normalt", siger bærkonsulent hos HortiAdvice, Dan Haunstrup Christensen.

Han mener, at økonomisk set ender det med at være en middel sæson for jordbær på friland.

"Men der har været store udsving i vejrforholdene fra sted til sted og de har i hvert fald fået lov til at arbejde for det rundt omkring", understreger Dan Haunstrup Christensen. 

De vejrmæssige udfordringer startede allerede med de meget kolde vejr i februar og mange steder uden sne.  

"Derefter var det en meget kold og meget tør april efterfulgt af en ret kold og våd måned i maj. Så begyndte det at lysne i juni, hvor efter vejret så blev meget fugtigt og varmt", uddyber Dan Haunstrup Christensen. 

Mange jordbær på samme tid

Vejret i maj, juni og juli at mange jordbærsorter blev klar på samme tid.

"Sæsonen startede nok ca. en uge senere end normalt og så kom der rigtig mange bær, der dog manglede noget størrelse i starten", forklarer Dan Haunstrup Christensen. 

Normalt gør de mange forskellige sorter at man kan fordele mængden af modne jordbær ud over sæsonen, men i år løb de sammen og blev modne oveni hinanden. 

"Der har været rigtig mange kilo derude og det har langt fra været alt, der blev plukket. Det gør man heller ikke normalt, men jeg tror der har været flere uplukkede bær i år eller også har man ladet dem stå pga. råd",  siger bærkonsulenten.

Kunne ses på priserne

De store mængder bær kunne også ses på priserne.

"På et tidspunkt havde nogle supermarkeder prisen helt nede på 15 kr. pr. bakke så det er også derfor det nok ender som en middel sæson", siger Dan Haunstrup Christensen. 

Han gætter på, at nordjyderne har haft den bedste sæson, men dem i sydjylland nok har haft det værst. 

FrilandsSæsonen på hæld

På nuværende tidspunkt er sæsonen for frilandsjordbær ved at være slut, men på grund af den lidt sene start er der stadig jordbær at få lidt endnu. 

"Der er stadig nogle af sorten Malvina. Det er nogle meget mørke, men meget velsmagende bær så man skal ikke lade sig afskrække af den meget mørke farve", siger Dan Haunstrup Christensen. 

Men mens man skal skynde sig at få glæde at de sidste frilandsjordbær er det muligt at få danske jordbær længe endnu. 

"Når vi ikke taler om bær på friland er det muligt at få danske jordbær helt ind i oktober måske endda november", siger han. 

Udfordret på arbejdskraft

Ligesom andre dele af erhvervet og andre erhverv er jordbæravlere også udfordret med hensyn til at få arbejdskraft. Dan Haunstrup Christensen fortæller, at de gode plukkere kan holde en timeløn på et par hundrede kroner i timen, men alligevel er det en udfordring at finde plukkere.

"I år har der også været udfordringer pga. corona, men det er ikke kun det, der er problemet. Levestandarden i østereuropa er gået op og de unge begynder at ligne de vesteuropæiske unge. De gider ikke plukke jordbær. Det er selvfølgelig godt at deres levestandard er gået på, men det er skidt for os", siger Dan Haunstrup Christensen. 

"Det er et problem vi også vil have fremadrettet og det er ikke kun løst ved at hæve lønningerne", mener Dan Haunstrup Christensen.

 

 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.